Cinc coses que no sabies d’Enric Valor
Arrepleguem algunes curiositats, frases sorprenents i altres aspectes de la vida de l’escriptor que potser són desconegudes
Tal dia com hui, fa 110 anys, va nàixer a Castalla un dels escriptors i filòlegs valencians més coneguts: Enric Valor. No obstant, potser més allà de les rondalles o la flexió verbal, hi ha alguns aspectes de Valor que són desconeguts. Prova d’això és el fil de Twitter a mode de test que ha compartit el compte d’À Punt, amb preguntes extretes de les entrevistes que va oferir a la RTVV, les quals han sigut contestades erròniament per la majoria dels usuaris. Per solucionar aquest problema, us oferim les respostes al qüestionari de Twitter.
Cada 22 d’agost des de 2011, un conjunt d’entitats culturals de Castalla i Petrer queden a les cinc de la matinada per a veure l’alba des de l’alt de Guisop. L'alt de Guisop, fet matèria literària com l'alt dels Eriçons en l'obra Temps de batuda, era un indret estimat i sovintejat per Enric Valor, que va escriure: "La mar es veia com una franja blava i remota que s'omplia d'or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s'aixecava el sol". L'alt del Guisop simbolitza, segons els organitzadors, "l'epicentre enlairat del món real, literari i màgic del mestre i escriptor on es fonen país i paisatge al caliu de la llengua estimada".
Tal com es desprén de l’entrevista de Molt confidencial, Enric Valor no concebia una altra manera de relacionar-se amb la llengua amb la qual un ha crescut: ell era un enamorat de la llengua “com tota persona normal”.
Tot i que la majoria dels nostres usuaris donaven per fet que un defensor per la llengua com Enric Valor coneixeria des de ben jove clàssics de la nostra literatura com Tirant lo Blanc, en realitat el llibre que li va donar a llegir son pare va ser Madame Bovary. Amb aquesta lectura, Valor va tindre clar que volia dedicar-se a la literatura.
Una de les primeres accions que va dur a terme Enric Valor quan es va formar l'agrupació regionalista a Alacant durant els anys de la República, va ser la de proposar canviar el nom a la Rambla Méndez Núñez, ja que no tenia cap connexió amb la ciutat. Segons explica a l’entrevista Molt confidencial, no van contemplar el nom de València com a conseqüència de l’animadversió que hi havia entre Alacant i València. Per això va proposar rambla de Catalunya, i li ho van acceptar.
Ruscada és la paraula emprada en municipis com Castalla, Alcoi o Monòver per a referir-se a la bugada, és a dir, operació de llavar la roba o conjunt de roba que es llava. Tal com explica Enric Valor a l’entrevista que va oferir a les tertúlies de Ràdio 9, aquesta és una de les paraules que van incloure al diccionari català-valencià-balear gràcies a la seua contribució.
Les altres paraules incloses al test, colgar-se i escombra, procedeixen de les variants balear i catalana respectiva. Colgar-se, a les Balears, significa "anar-se’n a dormir". Escombra és com en diuen majoritàriament a Catalunya les graneres.
Si vols saber més curiositats d’Enric Valor, no et perdes el documental d’Homenatges que tenim a la carta: