Coneixes la tonya, les birles, el futbol de botons i altres jocs tradicionals presents a la Comunitat Valenciana?
A Titaigües, població dels Serrans, Hu Zhao ha conegut i jugat a la tonya, un joc de pastors que ens ha portat a parlar-ne d'altres per a descobrir-los o retrobar-nos-hi
A la Xina també es juga al sambori. Amb aquesta frase s'ha presentat el presentador del programa Xino xano, Hu Zhao, als més menuts i menudes del poble de Titaigües, per al programa Bonicor a manta, dedicat a Titaigües. Amb els xiquets de l'escola rural ha jugat al sambori, però també a la tonya, un joc que té les seues necessitats especials.
"Hem d'eixir del poble cap als afores per a jugar a la tonya perquè necessitem que hi haja terra", així és com ha explicat un xiquet del poble a Hu Zhao aquest joc de pastors, per a continuar dient-li: "Algú et tira la tonya, que és un pal de fusta menuda d'un pam de grandària, i l'has de colpejar. I després has d'anar fins al lloc de qui t'ha tirat el pal i picar a terra amb el teu pal", i Hu ha respost rient: "Com Pikachu?".
La tonya cal que entre sencera dins del forat que es fa. El joc comença quan el jugador que té el pal llarg diu en veu alta: "Alce el pal per a batre". Quan encerta el colp i llança lluny el pal curt, la resta de jugadors corren cap al pal i comencen a picar la terra mentre diuen "pica, pica, pica, pica..." i el jugador que té el pal curt corre cap a ells. Hu Zhao no ha pogut evitar pronunciar: "Pikachu".
Abans que arribe aquest jugador al punt on piquen, el grup de jugadors ixen corrents. Quan el jugador que tenia el pal curt arriba on el grup de jugadors estava picant, tots han de parar de córrer. Guanya el joc qui aconsegueix amagar el pal curt o el que finalment torna a agafar-lo.
Nombrosos jocs tradicionals valencians
La tonya és només un exemple dels nombrosos jocs tradicionals que trobem al llarg de la Comunitat Valenciana. La Federació de Jocs i Esports Tradicionals de la Comunitat Valenciana acull tan sols un total de dèsset jocs, entre els quals hi ha les birles, el llançament de bola de braç, el pic i pala (de l'antiga Grècia, es juga a l'Afganistan, és paregut al criquet), també conegut com a escampilla, el llançament de barra, el canut, el llançament de set i mig, el caixó, les trompes, el tirador de goma, les boletes i també curses variades (cércol, sacs...)
És el cas de les birles, considerats els bolos valencians, per exemple. Com explica el web de la Federació, per a guanyar, de les sis birles que tenim plantades, cal deixar-ne una dreta. Tenim tres palets amb els quals podem fer fins a tres llançaments. Es tracta d'un joc antiquíssim que alguns estudiosos insinuen va arribar a la Península durant la romanització del Mediterrani. Es diu que els romans el van portar des d'Egipte, on s'utilitzava en els temples per a fer endevinació.
Hi ha molts més jocs que encara que no pertanyen a la federació, però que formen part de les nostres tradicions i s'han practicat principalment als carrers de molts pobles. Es tracta de les xapes, el cavall fort (o Xurro va! Fava, munta i calla!), els quatre cantons, la gallineta cega, botar la goma, el joc del 'pa, vi i cansalada', el joc de la taba, el hula-hop, el marro, la xarranca o el sambori. Menció a part té el futbol de botons que, fins i tot, té la seua associació amb seu al barri marítim de València i que competeix en l'àmbit internacional.
El joc dels "peus quiets"
Un altre joc tradicional que recentment ha tingut molt de protagonisme ha sigut el de "peus quiets", per la seua similitud amb el joc que dona sentit a El joc del calamar, la popular sèrie de televisió sud-coreana de suspens i drama de supervivència, que va arribar a les plataformes digitals el setembre del 2021.