Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Farinada de repassos, el pa dolç de Vinaròs que funciona com a barreta energètica

Els llauradors el menjaven com un aliment molt calòric que els aportava energia per a treballar durant tot el dia al camp

Aprenem a cuinar aquest pa dolç típic de Vinaròs amb 'La cuina de Morera'
11 de juliol 2022 - 21:00

Fruit de la cuina d'aprofitament, la farinada de repassos és un dolç molt típic a Vinaròs. Com ens conta Elena Guimerà, del forn Ca Massita situat en aquest poble del Baix Maestrat, aquest dolç és "producte de la pobresa i la necessitat". Algú havia d'inventar alguna cosa per a aprofitar la farina que sobrava dels forns o de les cases quan es molia a casa. "No podíem tirar res", recorda Elena. I d'aquesta farina, "la farina de menys qualitat, anomenada tercerilla" naix aquest dolç amb forma de pa.

És un dolç de cuina d'aprofitament, en que s'usa la farina sobrant dels forns
Els ingredients principals de la farinada dels repassos són la farina, la ratlladura de llima, el sucre, l'oli i la canyella

Aquesta farina s'acompanya de llima, sucre, oli i canyella, es fa la forma de pa i es forneja. El més complicat és fer el farcit: "Es van ficant per capes la farina i l'últim és l'aigua, que és molt difícil de mantindre enmig". A més, hi ha una versió d'estiu farcida amb pimentó, encara que "ara es pot fer tot l'any perquè tenim pimentons tot l'any".

En estiu acostumen a menjar-lo farcit de pimentó
És un dolç típic de la cuina de Vinarós, que s'ha recuperta recentment als forns d'aquest poble del Baix Mestrat

A Ca Massita, on els cuinen des de sempre, recorden que aquest dolç formava part de la dieta de molts pagesos quan a mitjan jornada menjaven la farinada de repassos per la seua aportació calòrica. "Fins i tot hui en dia el consumeixen alguns esportistes com a barreta energètica", diu Elena.

Elena Guimerà és fornera a Ca Massita i ens ensenya en 'La cuina de Morera' com fer la farinada de repassos
Dolços valencians

També et pot interessar