Farinada de repassos, el pa dolç de Vinaròs que funciona com a barreta energètica
Els llauradors el menjaven com un aliment molt calòric que els aportava energia per a treballar durant tot el dia al camp
Fruit de la cuina d'aprofitament, la farinada de repassos és un dolç molt típic a Vinaròs. Com ens conta Elena Guimerà, del forn Ca Massita situat en aquest poble del Baix Maestrat, aquest dolç és "producte de la pobresa i la necessitat". Algú havia d'inventar alguna cosa per a aprofitar la farina que sobrava dels forns o de les cases quan es molia a casa. "No podíem tirar res", recorda Elena. I d'aquesta farina, "la farina de menys qualitat, anomenada tercerilla" naix aquest dolç amb forma de pa.
Aquesta farina s'acompanya de llima, sucre, oli i canyella, es fa la forma de pa i es forneja. El més complicat és fer el farcit: "Es van ficant per capes la farina i l'últim és l'aigua, que és molt difícil de mantindre enmig". A més, hi ha una versió d'estiu farcida amb pimentó, encara que "ara es pot fer tot l'any perquè tenim pimentons tot l'any".
A Ca Massita, on els cuinen des de sempre, recorden que aquest dolç formava part de la dieta de molts pagesos quan a mitjan jornada menjaven la farinada de repassos per la seua aportació calòrica. "Fins i tot hui en dia el consumeixen alguns esportistes com a barreta energètica", diu Elena.