Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Irene Rodrigo: "El poder no està allà fora, el poder som tu i jo"

Una habitació amb vistes reflexiona sobre la importància dels mitjans de comunicació i els moviments socials que emergeixen per a combatre els abusos de poder

Irene Rodrigo reflexiona sobre el poder, l'abús de poder i com lluitar contra ell / Una habitació amb vistes
17 de setembre 2021 - 12:24

La segona entrega de la nova temporada d’Una habitació amb vistes analitza des d’una perspectiva reivindicativa, les diferents estratègies de poder en totes les esferes. Irene Rodrigo, la conductora del programa, reflexiona també sobre la importància dels mitjans de comunicació i els moviments socials que emergeixen per a combatre els abusos de poder.

“La llibertat és un hàbit que només s’adquireix amb la pràctica”.Joan fuster

Des d'una reunió d'escala fins a les injustícies del poder judicial, passant per la pressió d'alguns grups polítics. Aquests són exemples d'algunes situacions en què un abús de poder pot crear una jerarquia estructural discriminatòria. Les estratègies de poder per romandre en la posició dominant, poden polaritzar les opinions o crear falsedats. El programa centra la mirada en la premsa i la cultura com a generadors d'opinió i es qüestiona el paper dels mitjans de comunicació respecte dels moviments socials i les lluites socials del nostre territori.

Irene visita el barri del Cabanyal de València per a parlar amb Guillem Beltrán, d'Espai Veïnal Cabanyal i Raquel Andrés, periodista de La Vanguardia. La periodista comença per fer autocrítica:

“Hem de tindre més confiança entre moviments socials i periodistes i hem d’apropar les relacions i teixir complicitas.”Raquel Andrés - periodista de 'La Vanguardia'
Raquel Andrés, subratlla la necesitat d’una acció cojunta per part d’un col·letiu i la visibilitazaicó a través de la pemsa

Andrés, apunta també l’esperit individual del periodista com a principal motor de suport als moviments socials, ja que els mitjans de comunicació, immersos en l'activitat econòmica “no deixen de treballar en una lògica de producció capitalista.”

En aquest sentit, aplaudeix la tasca de periodisme de la col·lega de professió Laura Ballester pel que fa a l’accident de metro de València en 2006. I assenyala la recopilació de la investigació en el seu llibre Lluitant contra l’oblit com un exemple del que “sí que s’ha de fer” en l'àmbit periodístic:

“Va contrastar la informació oficial que li donaven en un exercici de periodisme compromés”. Raquel Andrés

La periodista subratlla la necessitat d’una acció conjunta d’un col·lectiu que done suport a les injustícies i insisteix que ha d’anar de manera paralel·la a la visibilització a través de la premsa. Si bé no sempre aquestes accions resulten exitoses, com en el cas de l’enderrocament del Forn de Barraca, Raquel afig que “són una llavor, germina enfortint els moviments socials”

El veïnat va poder detindre les excavadores però no els especuladors. Ara la lluita del barri és contra la desaparició del comerç local, els pisos turístics o els desnonaments. / Una habitació amb vistes

Amb Guillem Beltrán, membre d’Espai Veïnal Cabanyal, el programa aborda la força dels moviments socials al territori valencià i la resistència de l’agrupació veïnal a la remodelació del Cabanyal. Una acció conjunta que va paralitzar l’ampliació de l’avinguda Blasco Ibáñez i va suposar un projecte més sostenible. Beltrán, apunta la necessitat que els col·lectius socials siguen un altaveu i un suport per a un fenonem prou invisibilitzat com el del desnonament.

“Hi ha pujades de lloguer que expulsen famílies. Una centrificació que és un dels tentacles del capitalisme”. Guillem Beltrán - Membre d'Espai Veïnal Cabanyal

La mobilització contra la destrucció de la Punta, el moviment contra el projecte Castor al Baix Maestrat o l'accident del metro a València l'any 2006, són alguns exemples de l'articulació de moviments socials i de lluita contra l'abús de poder al nostre territori.

El poder i els abusos de l’església sota el retrat de les arts escèniques

El programa fa un viatge per les diferents expressions culturals que denuncien l’abús de poder. La primera parada és l’obra de teatre Poder i Santedat, del prolífic dramaturg valencià, Manuel Molins, que aprofundeix en alguns episodis foscos de l'Església, com ara la corrupció econòmica i els abusos sexuals.

“Manar és millor que fer l’amor” Rafael - Personatge de l'obra 'Poder i Sandetat' que representa un jove sacerdot que va partir abusos quan era menut.
'Poder i Santedat' porta el segell de l'Institut Valencià de Cultura i és un acte de justícia cultural i molt crítica amb l'Església catòlica. / Una habitació amb vistes

Una altra obra que posa el focus en els abusos sexuals de l'Església catòlica i la importància de trencar el silenci és Arenas de silencio: olas de valor, de la periodista i documentalista Chelo Alvarez-Stehle. La directora ha confessat a Irene que aquest treball li va servir per a denunciar la situació i ha contribuït a la superació.

El documental “Arenas de silencio: olas de valor”, conta la vivència de la directora com a víctima d'abusos sexuals comesos per un capellà. / Una habitació amb vistes

Et convidem a la reflexió sobre l'abús de poder i com lluitar contra ell amb Irene Rodrigo i Una habitació amb vistes: El Poder. Pots recuperar ací el programa complet.

També et pot interessar