La magrana, un superaliment de temporada

El 70% del cultiu d'aquesta fruita es troba a la Comunitat Valenciana

El cultiu del magraner ha experimentat un augment important de la superfície cultivada al nostre territori / Terra Viva
03 de novembre 2021 - 15:28

Una alimentació saludable i un comportament sostenible, implica fer èmfasi en els productes de temporada. Estem ara en plena temporada de magranes i Terra Viva ha volgut conéixer de prop les propietats d’aquest aliment i com és el cultiu i el procés de recollida d'aquesta fruita autòctona. Per això, Pascual Herreos i Elisa Escorihuela, la nostra experta en nutrició, han anat a Puçol, a l'Horta Nord i ens ofereixen alguns consells per incorporar-la a la nostra alimentació diaria.

Elisa Escorihuela és la nostra experta en nutrició
Elisa Escorihuela és la nostra experta en nutrició / Terra Viva

El cultiu del magraner ha experimentat en l’última dècada un augment important de la superfície cultivada al nostre territori passant de 2.500 hectàrees a 2009 a més de 5.700 el 2018. El 70% del cultiu d'aquesta fruita es troba a la Comunitat Valenciana.

El 70% del cultiu d'aquesta fruita es troba a la Comunitat Valenciana.
El 70% del cultiu d'aquesta fruita es troba a la Comunitat Valenciana. / Terra Viva

Un superaliment, perfecte aliat d'una dieta equilibrada i saludable

La magrana és una fruita de tardor que inunda el camp valencià, a més de amb un atractiu color rogenc, amb un aliment altament recomanable per a la nostra immunitat. Conté majoritàriament aigua i hidrats de carboni en forma de sucre. A més proporciona una xicoteta quantitat de proteïnes i pràcticament gens de quilocalories. Cal destacar també el seu alt contingut en vitamines C, E, B1 i B2. Especialment rica en vitamines i minerals, aquesta fruita de tardor és considerada un superaliment. A més de tindre un sabor de gran qualitat compta amb innombrables beneficis per a la salut, cosa que la converteix en una perfecta aliada per a una dieta equilibrada i saludable.

La collita

Segons explica Pedro Leal, productor de magrana, hi ha moltes varietats de magranes, però a la Comunitat Valenciana destaquen la Mollar, Wonderful i Acco. A més d’altres qualitats, aquesta fruita és característica per la seua quantitat d’antioxidants que es concentren en les varietats més rogenques. El magraner és un cultiu de fulla caduda i en el moment que cau la fulla ja no queden magranes a l’arbre. "Tot el cultiu s’ha de recollir de setembre a novembre", explica Leal.

El color indica la quantitat d’antioxidants que es concentren en major proporció en les varietats rogenques Pedro Leal - Productor de magrana

Suc, batuts, amanides: els nombrosos registres de la magrana

La nostra experta en nutrició ens ha donat uns consells per a preparar un batut antoioxidant per a potenciar la vitamina C que ens ajuda a cuidar la nostra salut i la immunitat. A més, aquest aliment presenta moltes alternatives a la cuina:  es pot prendre en suc, crua i pot acompanyar perfectament amanides, salses i cremes. 

La magrana es pot menjar en suc, crua i es pot acompanyar amanides, salses i cremes
La magrana es pot menjar en suc, crua i es pot acompanyar amanides, salses i cremes / Terra Viva

També et pot interessar

stats