Milagros, una boixetera de més de 100 anys que enamora l'audiència
Pel seu estat d'ànim i per estar més en forma que Carolina Ferre, la presentadora de Tresors amb història
Milagros Pérez Palacios és una senyora d'Alzira que ha portat a Tresors amb història un objecte molt valuós: uns boixets que pertanyien a sa mare i que ella usava per a fer roba als militars durant la Guerra Civil. "Només em preocupava de cosir i cosir", diu Milagros. També ha teixit vestits de fallera per a les netes i les filles. En Tresors amb història, presentant per Carolina Ferre, es recullen cada dissabte objectes que representen la història dels valencians i les valencianes i reprodueixen la nostra història recent.
Els boixets, una tècnica artesana ancestral
El boixet fa referència al palet amb què es fan les puntes de boixets, normalment són de fusta però antigament els trobàvem d'os i de marbre. Aquesta és una artesania molt antiga de la qual no es coneix l'origen exacte. Encara que no se sap ni quan ni on es va començar a fer boixets, hi ha molts que s'atribueixen el seu origen a Itàlia, altres a Flandes i hi ha gent que diu que l'origen és espanyol. El que sí que se sap és que al voltant del segle XIV ja es feia punta de boixets, perquè d'aquest segle en queda constància escrita d'aquesta tècnica tèxtil.
Teresa Gómez, mestra boixetera, ens explicava en Bona vesprada que els boixets són un art tèxtil que consisteix a fer filigranes fines i complexes a partir d’un patró. Un treball artesà delicat a partir de fils entreteixits i moviments fàcils que ha resistit a la mecanització i a les produccions industrials. En concret dos moviments: la volta i la creu. "És com el llenguatge binari de la informàtica i en funció de com ho fem obtenim uns resultats o uns altres", diu Teresa. En concret, per a fer un mocador es necessitarien entre dos i tres mesos. Amb els boixets podem elaborar ventalls, arracades, jocs de llit, polseres, punts de llibre...
Encara que és una tècnica molt arrelada entre la gent major, cada vegada està més de moda i hi apareixen formadores més joves. En Qui és qui coneixíem Raquel que des del seu canal de YouTube ajuda gent de tot el món amb aquesta artesania tèxtil.