Sabies que la marxa militar del canvi de la guàrdia reial britànica és obra d'un compositor il·licità?

En la nova secció de Les notícies del matí, "Obrim l'arxiu", hem descobert la connexió entre el pasdoble El ventall del mestre il·licità Alfredo Javaloyes i la monarquia britànica

L'himne oficial de la cerimònia del canvi de Guàrdia Reial Britànica és una marxa militar del compositor il·licità Alfredo Javaloyes
L'himne oficial de la cerimònia del canvi de Guàrdia Reial Britànica és una marxa militar del compositor il·licità Alfredo Javaloyes / À Punt Mèdia
04 d'octubre 2022 - 10:50

La mort de la reina d'Anglaterra, Isabel II, ha sigut una de les notícies del mes i ha tingut mitja humanitat pendent de la seua successió i el seu soterrament. Ara torna als micròfons de Les notícies del matí, però per una anècdota ben curiosa que la vincula a la cultura musical valenciana del segle XIX i al mestre il·licità Javaloyes. Alfredo Javaloyes, va ser un compositor i director d'orquestra valencià, especialment conegut per El ventall, una marxa lenta adoptada com a música regimental per moltes unitats militars espanyoles i també anglosaxones. Concretament, és una de les músiques que sona en el canvi de la guàrdia reial britànica i es va triar com a himne oficial per als relleus en temps de Jordi VI.

El canvi de guàrdia es du a terme diàriament vora les 11:30 hores del matí, des de maig fins a juliol, i cada dos dies la resta de l'any. Es tracta d'una de les atraccions que més visitants atrau a la ciutat de Londres.

Javaloyes també va ser autor de l'Himne a Elx, sis marxes de processó i altres peces per a banda.
Javaloyes també va ser autor de l'Himne a Elx, sis marxes de processó i altres peces per a banda. / À Punt Mèdia

Alfredo Javaloyes López va nàixer a Elx el 1865, on va preparar les oposicions per a director de músiques militars, i s'incorporà com a director a la música de l'exèrcit espanyol del regiment Sevilla 33 a Cartagena. En aquesta ciutat va formar part d'una tertúlia que es reunia en un café al voltant d'una taula amb forma de ventall. Va ser com a reconeixement a aquell grup que va compondre el pasdoble el 1898. 

Però a les portes del Palau de Buckingham, no és l'únic lloc del planeta on es pot sentir la marxa militar del compositor il·licità. La peça musical va travessar l'Oceà Atlàntic fins a arribar a terres del Pacífic i es va convertir també en l'himne del primer regiment de llancers de Nova Gal·les de Sud, l'estat més antic i poblat d'Austràlia.

"Obrim l'arxiu" de la memòria valenciana

I tot açò ho hem descobert en Les notícies del matí, que estrena secció i obri les portes de la memòria audiovisual valenciana, escabussant-se en l’arxiu de Radiotelevisió Valenciana. Cada últim divendres de mes, l’equip capitanejat per Clara Castelló i Alba Requejo, guaitarà a l'Arxiu d'RTVV, on descansen autèntics tresors de la nostra vida, la nostra història, les maneres de ser i de viure dels valencians i les valencianes. En aquest cas, Vicent Climent, documentalista d'RTVV i À Punt, ha sigut l’encarregat de desempolsar aquest document sonor del nostre imaginari col·lectiu, en la primera cita mensual d'aquest espai. "El plantejament de la secció és donar a conéixer alguns documents audiovisuals o sonors de l’arxiu. Com alguns museus denominen, la peça del mes", ha explicat.

“El plantejament de la secció és donar a conéixer alguns documents audiovisuals o sonors de l’arxiu. Com alguns museus denominen, la peça del mes" Vicent Climent - Documentalista a RTVV i a À Punt

Javaloyes, arrelat a la seua ciutat natal: Elx

Tot i la repercussió internacional de la peça, El ventall va arrelar també a casa nostra i, com no podia ser d'una altra manera, va ocupar un lloc privilegiat en una de les representacions estrela de la ciutat natal del compositor, Elx. L'expert documentalista ens ha descobert la relació d'El ventall amb el Misteri d'Elx, i és que la peça del mestre il·licità obri el seguici cap a l'interior de la basílica de Santa Maria d'Elx, interpretada per la Banda Municipal de Música, en l'escenificació durant el mes d'agost. D'altra banda, Alfredo Javaloyes no és només l'autor d'aquesta marxa, també ho és de l'himne d'Elx, la població que el va veure nàixer.

Els arxius audiovisuals ens conten històries sobre la vida de les persones i les cultures de tot el món. Representen una herència inestimable, una afirmació de la nostra memòria col·lectiva i una valuosa font de coneixement, ja que reflecteixen la diversitat cultural, social i lingüística de les nostres comunitats. Ens ajuden a créixer i comprendre el món que tots compartim. Conservar aquest patrimoni i assegurar que continue sent accessible al públic i a les generacions futures és un objectiu vital per a totes les institucions de la memòria, així com per al públic en general.

També et pot interessar

stats