Sacha Kruithof: "La pilota és un esport que uneix i no segrega per qüestions econòmiques, socials o de gènere"
L'esportista ha portat la pilota valenciana arreu del món i reivindica un model públic i lliure, que afavorisca l'accessibilitat de les noves generacions
Amb només deu anys s'alçava com a campió aleví de l'escola de pilota d'Orba (Marina Alta). Ara, quasi amb 25 anys, Sacha Kruithof Perelló està preparant-se per a competir en la modalitat one wall (una paret, un mur), a Nova York i Miami, una de les més de trenta modalitats de pilota que l'han fet competir per tot el món. Un ambaixador del territori valencià i de la pilota internacionalment que ha vist un somni fet realitat. Un èxit forjat a base de treball, resiliència, perseverança, passió i humilitat que han quedat paleses aquest matí en una entrevista en Les notícies del matí.
La pilota, un esport arrelat a la terra i la cultura
“No sabia que es jugava també arreu del món en països com ara els Estats Units o Colòmbia, jo ho practicava al meu poble. Orba és un poble xicotet i tu practiques l’esport que has mamat”. Un esport que considera arrelat al territori i que representa tradició i identitat, i fins i tot gastronomia. I així ho defensa en les seues xarxes socials, des d’on projecta una difusió potent i fa una gran tasca de visibilitat amb la intenció de mostrar al món que "la pilota és l'esport més divers de món, arrelat a la nostra terra i a la nostra cultura. La pilota al final uneix molts pobles del món que practiquem un mateix esport".
"La pilota és l'esport més divers de món, arrelat a la nostra terra i a la nostra cultura. La pilota al final uneix molts pobles del món que practiquem un mateix esport"
Diversitat i multiculturalitat, un esport que unifica
El campió internacional destaca l'accessibilitat de la pilota per la seua la diversitat i la multiculturalitat. Assegura que ha arribat a jugar partides a Nova York amb un metge o un sense sostre, i destaca que es tracta d'un esport que uneix i no divideix. "No segrega per qüestions econòmiques, socials o de gènere". Una afició que, segons confessa, comparteix amb una persona molt especial com és la seua iaia: "Eixe moment d'entrenar junts és un regal de la vida". Un entorn familiar que segons explica li ha fet tindre "els peus en terra" i acarar amb humilitat la seua exitosa carrera professional.
"Hem d’anar cap a un model públic i lliure que afavorisca la pràctica de xiquets i xiquetes que s'estan iniciant"
Canxes de pilota al llit del riu Túria?
L'esportista advoca per una política pública que fomente l'accessibilitat i afavorisca la pràctica de l’esport mitjançant instal·lacions esportives públiques i regulades. Segons assenyala: "Hem d’anar cap a un model públic i lliure, en què la xicalla puga anar tranquil·lament a una canxa de pilota al llit del riu Túria, per exemple". Aposta per accions dirigides a convertir-lo en un esport universal en què els xiquets i xiquetes que s'inicien tinguen facilitats per a practicar el nostre esport autòcton. En aquest sentit, fa un paral·lelisme amb la ciutat de Nova York, on assegura que la pilota està molt més integrada en la ciutat.
El pròxim abril es convertirà en el primer valencià a formar part de la Lliga de llargues de Bèlgica, una experiència amb la qual "vol deixar el nom valencià ben alt". També pròximament participarà en la desena edició del Mundial de Pilota, que se celebrarà a Alzira del 27 de març a l'1 d'abril. Un esdeveniment que descriu no només com un esdeveniment esportiu, sinó també com un esdeveniment cultural: "Tenim la sort de tindre el mundial a casa, és un esdeveniment per a mostrar-nos al món."
Tens l'entrevista completa en el nostre web.