Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Set notícies que hui en dia fan mal als ulls llegir-les

En 'No tenim trellat' fem una retrospectiva a la societat valenciana de fa uns 30 anys

Aquestes notícies que ara ens semblen sorprenents són de fa no més de 30 anys
09 de juliol 2021 - 12:25

Aquest dissabte s'emet l'últim capítol de la temporada de No tenim trellat, un programa dedicat a recuperar el material d'arxiu de la televisió pública valenciana. Entre les més de 60.000 hores digitalitzades a l'arxiu més gran de la Comunitat Valenciana, trobem continguts que hui en dia ens escandalitzen. En repassem uns quants, ara insòlits:

Quan els xiquets i les xiquetes podien fumar amb 8 anys

La Zorda era una festivitat en què els majors de 8 anys podien fumar sense ser amonestats. Passava cada any a Setaigües, a la Foia de Bunyol, cada dia de sant Blai, i després de la processó els menuts portaven el sant a l'ermita on se'ls beneïa la gola. Aquesta festa ja no se celebra hui en dia.

Quan se sexualitzava les dones com a reclam publicitari

La sexualització de la dona en la publicitat continua usant-se hui en dia, però aquesta notícia no podria formar part mai d'una previsió de notícies en la televisió pública valenciana, almenys en un format que no fora el de denúncia.

Quan el matrimoni era només la unió entre un home i una dona

Un altre dels aspectes que ha canviat molt en la nostra societat és la visió del matrimoni igualitari. En la seua visita a València, Benet XVI deia que el matrimoni era “indisoluble” i exclusivament entre homes i dones. 

Quan la tolerància cap al discurs homòfob estava a l'orde del dia

Així mateix, sorprén veure hui les manifestacions que es van convocar davant la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe i el suport manifest de grups polítics de govern, així com el qualificatiu dels periodistes com a ambient “festiu” de manifestacions clarament homòfobes.

Quan parlar sobre mètodes anticonceptius entre els joves era tabú

La percepció que té la societat del sexe també ha canviat considerablement: només cal veure les reaccions que va provocar una campanya que animava a utilitzar el preservatiu entre els més joves. D’acord amb l’Església catòlica, aquell anunci era "anticonstitucional i antidemocràtic".

Quan fer submises a les dones era una festivitat

A la Ribera Alta hi ha un poble on se celebrava un Dia de l'Home. Pasava cada any durant les festes de Sant Francesc de Borja a Llombai i les dones servien als homes, mentre ells menjaven i gaudien d'una festivitat on només es permetia la presència d'homes.

Quan la notícia de la teua vida era saber la destinació de la mili

El moment en què es coneixia la destinació per a la mili es vivia amb molta intensitat per part de les famílies i els futurs reclutes. A Vilafamés, a la Plana Alta, arreplegaven diners, menjar i feien bullanga abans d'anar-se'n a la mili.

També et pot interessar