Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

Shakespeare parla valencià en À Punt

Dissabte a la nit estrenem la pel·lícula ‘Un cercle en l’aigua’, de Vicent Monsonís

Cartell 'Un cercle en l'aigua'

Gràcies al cinema i a la passió pel Cigne d’Avon d’un grup d’artistes de la nostra terra, per primera vegada en la història de la radiotelevisió valenciana, dissabte podrem escoltar Shakespeare parlar en la llengua d’Ausiàs March.

No serà cap dels seus personatges immortals qui apareixerà en escena entre el soroll i la fúria, sinó el mateix William Shakespeare, en companyia del seu pitjor amic i millor rival: Christopher Marlowe. Una reflexió sobre la creació artística amb els dos dramaturgs que van acaparar els aplaudiments als escenaris i els rumors a les tavernes del Londres del període isabelí. Perquè com era la relació entre els dos genis?

Shakespeare i Marlowe en una escena del film 'Un cercle en l'aigua'

Ací és quan calla la literatura i parla la història. I quina història! Te la contem en cinc actes.

Pel·lícula disponible en À Punt fins el 6 de febrer

Acte primer: molt geni per poques llums

Ja des del segle XVIII, un corrent acadèmic minoritari posa en qüestió l’autoria de les obres de Shakespeare. Com pogué un simple actor, sense bagatge clàssic ni formació universitària provades, escriure alguns dels textos més sublims de la llengua anglesa?

Portada del First Folio i estàtua de William Shakespeare a Stratford-upon-Avon

Van començar a desenvolupar la teoria que el Bard no era l’autor d’aquelles obres impecables. Però, si no era ell, qui les escrigué?

Acte segon: la comèdia dels errors

Al llarg de la història, el corrent crític ha postulat diferents noms i perfils: el filòsof i escriptor Francis Bacon, el comte d’Oxford, Edward de Vere… La raó per la qual aquests prohoms podrien haver recorregut a un home de palla per a firmar les seues obres són diverses.

Raúl Navarro i Christopher Marlowe

No ocorre el mateix amb les raons que haurien impulsat Christopher Marlowe, un altre dels candidats i, potser, el més sinistre.

Acte tercer: entra en escena l’ombra de Marlowe

En l’època en què Shakespeare va arribar a Londres, Marlowe ja era un dramaturg d’èxit. No obstant això, també tenia fama de busca-raons, de viciós i de ser un home, en definitiva, que s’atrevia a tot; fins i tot a allò a què s’atreveix qui no ho és.

Molts relacionaven Marlowe amb el fosc Francis Walsingham, mestre d’espies de la reina Isabel, i asseguraven que havia col·laborat amb ell en algun treball brut contra grups subversius de catòlics i de francesos.

Acte quart: la tempesta

Treballar a l’ombra del dimoni té un preu i sembla que l’any 1593, quan Marlowe tenia 29 anys, havia arribat el moment de pagar-ho. Els enemics el van acusar de traïdor, van aportar proves irrefutables, i la reina i el seu secretari, els principals protectors del poeta, van haver de rendir-se a les evidències... Sembla que van acceptar acabar amb el dramaturg.

Imatge del film 'Un cercle en l'aigua'

El 30 de maig, durant una baralla de taverna amb dos presumptes amics, també pròxims als cercles de l’espionatge de la reina, Christopher Marlowe és mort d’una ferida a l’ull, amb el seu propi punyal. La notícia va commoure l’escena teatral londinenca.

Acte cinqué: ser o no ser

En aquest moment, comencen les casualitats que donen pàbul a l’anomenada teoria marlowiana. Just a partir d’aquell any, un jove actor que no estava molt de temps a Londres, de la mateixa edat que Marlowe i que mai havia escrit ni una línia, comença a estrenar obres de gran mèrit. Aquest home no és un altre que William Shakespeare.

Ricardo Saiz i William Shakespeare

Sorgeixen els dubtes: i si Marlowe estiguera viu? I si haguera fingit la mort amb l’ajuda de gent poderosa, per a callar els seus enemics? I si continuara publicant obres amb l’ajuda d’un home de palla discret? Algú vinculat al món del teatre… com un actor?

A diferència de la majoria d’obres del poeta de Stratford, el final d'aquesta trama roman obert. El cercle no s’ha tancat.

Una escena del film 'Un cercle en l'aigua'

El món acadèmic ha estudiat amb minuciositat els documents que certifiquen diverses dades sobre la vida i la mort dels dos escriptors, així com les similituds i diferències entre l’estil literari de cadascú. Desgraciadament, els documents no abunden i les qüestions estilístiques tremolen, ja que moltes vegades els dramaturgs contemporanis s’influïen mútuament i, fins i tot, col·laboraven per a nodrir d’obres els teatres sense parar. La batalla està guanyada i perduda, segons la veu experta que parle.

En el cinema

Sobre la peculiar relació entre Shakespeare i Marlowe, el cine s’ha pronunciat en pel·lícules com Shakespeare in love, partidària de la col·laboració entre els poetes (Marlowe corregiria l'embrionària Romeo i Ethel, la filla del pirata), o Anonymous, defensora de la teoria del comte d’Oxford com a autor de les obres firmades per Shakespeare.

Cartells de 'Shakespeare in love' i 'Anonymous'

Però, fa més de vint anys, el dramaturg valencià Chema Cardeña, incondicional de les obres del Bard (no en va, la seua companyia teatral té el nom del bosc on es refugien els personatges d'Al vostre gust), va proposar una intrigant versió dels fets amb un doble salt mortal, en l’obra teatral La estancia. Ningú podia haver imaginat una solució més shakespeariana al misteri.

La proposta resultava tan cinematogràfica que va fructificar l’any 2020 en una coproducció cent per cent valenciana entre Stanbrook Produccions, Arden Producciones i Virtual Art, amb la participació d'À Punt Mèdia.

Vicent Monsonís dirigeix l’adaptació, recreant l’Anglaterra isabelina sense eixir del nostre territori, amb els joves actors valencians Ricardo Saiz i Raúl Navarro que encarnen els dos dramaturgs protagonistes, acompanyats de Rosa López, Enric Juezas i Saoro Ferre, al capdavant d’un repartiment on trobem també cares molt televisives, com Iris Lezcano i Juan Carlos Garés.

Una cuidada banda sonora remata l’ambientació, a càrrec de Carles Magraner i la Capella de Ministrers.

Escena del film 'Un cercle en l'aigua'

Per cert, si algú està pensant que haurien d’obrir la tomba de William Shakespeare a Stratford, per a eixir de dubtes sobre la persona que jau davall de la làpida, cal recordar que el Cigne d’Avon va deixar una maledicció inscrita en la pedra: val més no remoure els seus ossos. Després de tot, què és més important, l’obra o l’autor?

Si eres fan del Bard, amant del teatre en general i del cinema valencià en particular, dissabte a la nit, en l’hivern del nostre descontentament, no et pots perdre l’estrena televisiva de la pel·lícula Un cercle en l’aigua.

També et pot interessar