Per què és tan especial el Misteri d’Elx?

Les representacions del Misteri, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco el 2001, es podran seguir per À Punt el dimecres 14 i el dijous 15 d’agost

El Misteri d’Elx torna a À Punt
Imatge d'arxiu del Misteri d'Elx / À Punt NTC
À Punt NTC
Alba Montoya @apunt_media
14 d'agost 2021 - 12:49 Actualitzat: 14 d'agost 2023 - 10:06

L’any 2001 la Unesco va declarar el Misteri d’Elx obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat. Les proves que ha hagut de passar el Misteri d'Elx per a sobreviure al pas dels anys i arribar fins als nostres dies no han sigut poques. No podem saber amb exactitud ni quan es va crear ni com va ser concebut en primera instància. El temps erosiona tot el que es posa en el seu camí, més encara quan parlem de creacions tan intangibles i fugisseres com un espectacle teatral. Els canvis socials i polítics, les modes i corrents artístics han deixat una clara empremta al Misteri amb el pas dels anys. Irònicament, és precisament això el que el fa, si és possible, més únic encara, ja que a partir d'estes marques podem rastrejar el seu recorregut al llarg dels segles.

Probablement, la raó per la qual el Misteri ha sabut sobreviure al pas del temps és el profund arrelament a la festa d'Elx. Si bé és cert que la majoria de drames litúrgics estaven lligats a alguna festa tradicional, com ara Nadal, el Misteri està relacionat amb les festes populars d'Elx. Potser precisament pel fet de ser únics, diferenciats de la resta de pobles, és el motiu pel qual han conservat esta tradició durant tants anys.

L’origen del Misteri d’Elx

D'acord amb la tradició local, la Festa es va crear amb la conquista de l'Elx musulmà per les tropes de Jaume I l'any 1265. També la tradició oral proposa un origen miraculós del Misteri d'Elx, i el relaciona amb l'aparició de la Mare de Déu el 1370, en una arca de fusta que va arribar a la platja del Tamarit (hui, de Santa Pola), i que va trobar un soldat guardacostes. Ara bé, investigacions recents proposen la segona meitat del segle XV, etapa en què es detecta un apogeu en el teatre de temàtica assumpcionista, com l'època més probable per a datar el Misteri d'Elx.

El primer testimoni que en tenim és una còpia efectuada en el segle XVII. El manuscrit original es va perdre, però la còpia es conserva, encara que no és fàcil saber la data exacta. En l’actualitat, la còpia més antiga que té l’Ajuntament és del 1709: era una còpia de la consueta per als Mestres de la Capella. La consueta és el nom antic que es dona a un quadern d’apunts, en el qual s’anota el ritu que cal seguir en qualsevol celebració; en este cas, la consueta de la Festa. 

L’origen de la representació no està datat, però se sap que ja el 1266 va existir un document real que n'autoritzava la celebració.

Lloc de la representació

L’espai on es representa el Misteri és la basílica de Santa Maria. Està ubicada a la plaça del Congrés Eucarístic de la ciutat d’Elx i va ser construïda en estil barroc entre el 1672 i el 1784. En l’edat mitjana hi havia ací la mesquita musulmana. Quan el rei Jaume I va conquistar la ciutat el 1265, va consagrar la mesquita sota l’advocació de Santa Maria. Sobre les seues ruïnes es va construir el primer temple cristià d’estil gòtic, que va ser enderrocat, i per tercera vegada s’hi va construir, el que seria l'edifici actual.

La música i la representació

La música del Misteri d'Elx té molts i variats autors, ja que al llarg de la història s’han anat afegint cançons. Algunes de les peces procedeixen de cançons populars, conegudes per la gent, per tal que el seguiment de l'obra fora més senzill i amé. El Misteri d'Elx prima l'espectacularitat i la música en detriment del text, que és utilitzat tan sols com a vehicle per a fer arribar el missatge al públic.

La representació del Misteri d’Elx no està vista com una imitació, sinó com si es revisquera una situació real. D'esta manera, cada volta que baixa algun àngel dels cels, les campanes sonen per a fer partícip tot el poble del que està succeint “en directe”.

Si voleu saber més sobre esta joia del nostre patrimoni, no vos perdeu el documental Elx en festa:

També et pot interessar

stats