Un coet valencià guanya un premi d’aeronàutica espacial internacional

El Génesis, de l’equip Faraday Rocketry UPV, aterra sense problemes després d’enlairar-se vora 3.000 metres

Entrevistem tres membres del Faraday Rocketry UPV

L’European Rocketry Challenge, o EuRoc, és una competició de coets per a equips universitaris que té el suport de l'Agència Espacial Europea. En l’edició d’enguany, l’equip Faraday Rocketry UPV, de la Universitat Politècnica de València, integrat per quaranta membres, ha guanyat el primer premi en la categoria de vol (Flight Award) amb el seu coet Génesis.

2.914 metres de pujada en vertical i un aterratge completament controlat han conquistat un títol pel qual lluitaven 25 equips, alguns dels quals amb un pressupost molt més gran i amb més anys de trajectòria. Ha sigut un somni i així ho han contat tres representants del Faraday Rocketry UPV en Som de casa.

P. Com ha sigut l’experiència de guanyar aquest campionat internacional?

R. En efecte, hem tornat fa no res de Portugal, de competir en l’EuRoc, que és la competició més gran a nivell europeu de coets sonda, que és el que fem, i encara estem en un núvol, perquè hem tingut la sort que Génesis ha guanyat el premi de vol, que és el més interessant dins de la competició.

P. I quina repercussió té haver guanyat aquest premi?

R. A més de perquè va sorgir d’aquest equip, el Faraday, perquè, en la mesura del que podem, tractem d’impulsar el sector aeroespacial que hi ha al nostre territori, i aquesta és una manera de fer-ho.

Alguns moments de la participació del Faraday Rocketry UPV en l'European Rocketry Challenge
Alguns moments de la participació del Faraday Rocketry UPV en l'European Rocketry Challenge

P. Perquè no som molt capdavanters en aquest camp dels coets, no?

R. És veritat que l’enginyeria aeroespacial a Espanya està un poc endarrerida i, en general, a Europa. I participar en el concurs i haver guanyat aquest premi és com posar un punt damunt de València, a Espanya, i com dir-li a tot Europa que a València es fan coets. I que a València hi ha enginyeria espacial i inventors.

P. En el moment d’enlairar el coet i de fer-lo aterrar heu de patir uns nervis espectaculars. Com vau viure aquest moment?

R. És impressionant. Al final, és un treball de set, huit, nou mesos o fins i tot un any. Moltes hores de treball, resumides en un vol que dura vint segons. T’ho jugues tot!

Màbel Martí entrevista tres membres del Faraday Rocketry UPV
Màbel Martí entrevista tres membres del Faraday Rocketry UPV

P. I vau ser els guanyadors, perquè el coet va pujar i va baixar com calia. A quina velocitat pujà aquest coet que tenim ací?

R. Més o menys, a uns mil quilòmetres per hora.

P. I amb quin pressupost? Perquè això també ha tingut mèrit, no?

R. Amb menys que altres, sí. Per donar un parell de xifres, el coet Génesis costa al voltant d’uns 3.000 o 3.500 euros i el de l’equip alemany, que el teníem just davant, costava uns 250.000 o 300.000 euros.

P. O siga, que teniu molt de mèrit, en efecte. I supose que també noves fites al cap, pot ser?

R. Sí. Sempre estem pensant…

També et pot interessar

stats