Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Què va passar amb el tren que connectava Muro d’Alcoi amb Gandia?

Ciutats desaparegudes recupera l’oblidada “línia dels anglesos” al seu pas per Muro d’Alcoi

Tren de Muro d'Alcoi al seu pas per un dels ponts que serien desmuntats
16 de gener 2022 - 11:19

Ferrocarriles de Villena a Alcoy y Yecla va ser una companyia de ferrocarrils de via estreta que va operar entre 1884 i 1969 i que va unir Cieza (Múrcia) amb Gandia (Safor). La finalitat principal de la línia era exportar vi des del port d'Alacant, però va tenir també un important tràfic de passatgers. Segons el pla inicial, havia d'arribar fins a Alcoi passant per Banyeres, Bocairent, Agres i Muro d'Alcoi, però no va arribar a realitzar-se totalment. Per això a Muro hi havia dues estacions de tren: la d'Alcoi-Gandia, finançada amb capital estranger i oberta el 1893. Per això s’anomenava la “línia dels anglesos”. D’altra banda, tenien la línia que connectava Muro amb Alcoi, Villena, Jumella i Cieza, que anomenaven tren Xitxarra pel seu aspecte exterior i el soroll monòton de les màquines. Aquella connexió amb el ferrocarril va significar una empenta per a l’economia del poble.

Es tractava d'un ferrocarril modest i gairebé autosuficient. Als seus tallers de Villena es construïen artesanalment els cotxes i automotors, tant per a passatgers com per a mercaderies. Només es compraven les locomotores de vapor.

El 1965 es va concedir la línia a la Feve (Ferrocarrils de Via Estreta), una companyia ferroviària pública espanyola que explotava les línies de tren d'un ample de via inferior a l'ample ibèric) i l'1 de juliol de 1969 es va fer el seu últim trajecte, a causa dels deutes acumulats que feien inviable el manteniment. El motiu era que, amb una velocitat mitjana de 14,5 km/h, no podien competir amb el transport per carretera.

Una vegada tancada la línia, es van començar a desmuntar les vies i la major part dels ponts, sobretot els metàl·lics. Per a Muro d’Alcoi això va significar el tancament de fàbriques, la incomunicació amb els pobles del voltant i la minva d’habitants.

Si vols saber més sobre els aspectes en què ha canviat Muro d’Alcoi, ací pots veure el programa complet. 

També et pot interessar