Així contaren l'odissea del pesquer Francisco y Catalina en Canal 9
Foren nou dies d'angoixa en alta mar en què l'empatia dels mariners i pescadors salvaren els 51 migrants. Tota una odissea que es pot resumir en els moments clau següents
Era el 15 de juliol del 2006 i així retransmetia la radiotelevisió valenciana que un pesquer de Santa Pola anomenat Francisco y Catalina havia rescatat 51 migrants que navegaven a la deriva en alta mar, a cent milles de la costa de Malta.
Primera notícia quan feia 48 hores del rescat
"Les autoritats malteses se n'han desentés i els subsaharians recalaran finalment a Espanya", deia la presentadora de l'informatiu. La mala cobertura feia que a penes tingueren comunicació en alta mar, però José Ramón García, patró major de la confraria de Santa Pola, va poder parlar-hi i explicava en Canal 9 el que li havien contat: "No he pogut tindre una conversa fluida, però el patró m'ha dit que la situació està totalment controlada per les ambaixades".
Així era el pesquer que acollia els 51 migrants i els onze tripulants
43 homes, huit dones —dues d'elles embarassades— i una xiqueta de dos anys van conviure durant aquests dies amb onze tripulants, quatre d'ells de Santa Pola i la resta de Galícia. L'espai era molt limitat —només 26 metres d'eslora—, així com el menjar i l'aigua. Per a fer-nos una idea, una periodista de Canal 9 recorre les instal·lacions d'un pesquer similar situat al mateix port de Santa Pola d'on va eixir el Francisco y Catalina. Els migrants dormien en la coberta; mentrestant, un dels tripulants vigilava i es mantenia despert per si necessitaven alguna cosa. Es comunicaven entre una mescla d'anglés i italià.
Les primeres converses amb el patró
A través de Pepi Irles, la dona de Pepe Durà, el patró del Francisco y Catalina, Canal 9 va poder enregistrar les primeres converses directes amb el vaixell. Ella ens informava sobre el perquè el seu home va decidir rescatar els migrants i com anaven les negociacions amb el govern per a saber què fer. Pepe Durà, per la seua banda, comunicava a Canal 9 la intenció de portar els migrants a Espanya si ningú de Malta els oferia acollida i assegurava estar "bé, però els queviures escassegen un poquet". Aquest testimoni correspon al quart dia des del rescat.
Arriben imatges en exclusiva de dins del vaixell
Canal 9 mostrava en exclusiva les primeres imatges del pesquer des de dins, gravades pels mateixos mariners amb un telèfon mòbil. S'hi aprecia que els migrants dormen damunt de caixes i aparells de pesca i les condicions són infrahumanes. Quan fa ja cinc dies que estan en alta mar, la salut dels migrants empitjora; en concret, dues dones embarassades es posen malaltes, i per això decideixen enviar-los ajuda. Dos policies i un intèrpret arriben per a identificar els migrants. Mentrestant, des de Santa Pola, Pepi informa a Canal 9 que el vaixell ha sol·licitat arròs, macarrons, pollastre, llet, oli i bolquers per a la xiqueta per a poder subsistir més temps.
El primer rescat
Són les imatges del rescat de la xiqueta de dos anys i dues dones per problemes de salut. És un moment que ens deixa escenes espectaculars i sembla que va deixar la tripulació sense il·lusió. Com asseguren Pepi i Irene, les dones del patró i el cuiner del vaixell respectivament, "estan ja molt cansats i ara només pot anar de mal en pitjor". Mentrestant, estan a l'espera de si Malta els vol rebre després d'haver sigut identificats els migrants.
Resolt el conflicte diplomàtic, el Francisco y Catalina arriba per fi a port
Canal 9 informa que abans de 24 hores els migrants desembarcaran a Malta. És la primera bona notícia en molt de temps. "A veure si és veritat i s'acaba ja", diu Pepe Durà en una declaració a la televisió pública valenciana. El pesquer entrarà al port de La Valletta de Malta i el govern espanyol acollirà els migrants i els reubicarà en diferents països. És el final d'unes negociacions que s'han fet massa llargues per als pescadors.
Els mariners i pescadors es converteixen en herois i així els reben a Santa Pola
Després de nou dies de malsons, el pesquer Francisco y Catalina torna, per fi, al port de Santa Pola, on amistats i familiars reben els mariners com a autèntics herois. "Quan veus entrar el vaixell és una sensació única", diu Pepi Irles, dona del patró.
La ley del mar ara recrea aquesta història en una minisèrie de tres capítols, disponible en el web d'À Punt