Francesqueta, la xiqueta que va inspirar el quadre 'La pescadora' de Sorolla
Sorolla va pintar Francesca Bau amb 12 anys i Canal 9 l'entrevistava amb 97: "Jo m'estava parada, però després ell llevava el llenç i es fumava un cigarro, i després tornava a començar"
El 2023 se celebra el centenari de la mort de Joaquim Sorolla i per això enguany celebrem l'Any Sorolla. Amb aquest motiu, ens hem endinsat en l'arxiu de la radiotelevisió valenciana a la recerca d'imatges del pintor valencià i hem trobat unes peces ben interessants sobre persones que feren de model en les pintures de Sorolla. Una d'elles és Francesqueta, la xiqueta que va inspirar Sorolla en el quadre de La pescadora i une altre és Bernabé Evangelista, un dels xiquets que apareixen en una de les seues pintures titulada Xiquets a la platja.
Francesqueta, 'La pescadora' que fou model de Sorolla
L'hivern de 1907 i 1908, Joaquim Sorolla va fer interessants pintures en què les protagonistes eren xiquetes. En una carta que Sorolla envia a la seua dona i mussa Clotilde García del Castillo, li diu que ha començat a treballar en un quadre d'una xiqueta que amb peus nus camina per l'arena mullada mentre el sol de la vesprada la il·lumina de ple amb la mar de fons un poc moguda. Ella és Francesqueta, que en la pintura representa una joveníssima pescadora que porta una cistella preparada per a recollir la pesca.
Però Francesqueta, en realitat, era Francesca Bou, filla del jardiner d'un hort del sogre de Sorolla. Quan Sorolla la va pintar tenia 12 anys.
L'obra que retracta Francesqueta és un dels 23 quadres que formen part de la col·lecció "Pescadores en la platja de València". D'aquests 23 quadres, fou un dels que més èxit va tindre, almenys pel que fa al preu de venda, ja que fou un dels més cars dels que va vendre el pintor Joaquim Sorolla. Pel que sabem va eixir a subhasta per 188 milions de les antigues pessetes i, finalment, es va vendre de manera anònima per 212 milions de pessetes, més d'1.274.000 euros d'ara. La subhasta es va celebrar a l'Hotel Ritz de Madrid.
Bernabé Evangelista, un dels xiquets de la platja
El 1910, Joaquim Sorolla va pintar un altre dels seus famosos quadres, el dels Xiquets a la platja, un quadre que pertany al Museu del Prado de Madrid gràcies a la donació del pintor el 1912. El quadre representa una platja d'aigües cristal·lines amb tres xiquets. Els xiquets estan nus i tombats cap per avall vora mar i un d'ells, ros i de pell clara, es recolza en el colze mirant als altres xiquets, que tenen una pell més fosca. Aquest xiquet és Bernabé Evangelista, nascut al barri del Cabanyal a València. Quan era xiquet, va créixer entre les barques que arribaven a la platja arrossegades per bous. Un dia, quan estava amb els seus amics José Senent i Pascual Gimeno, Joaquim Sorolla els va demanar que posaren per a ell tombats a la voreta de la mar. Els xiquets van accedir prenent-se la demanda del pintor com un joc. Passat el temps, Bernabé es va reconéixer en el xiquet ros del quadre. Contava Bernabé Evangelista que quan posaren per al pintor duien banyador, i Joaquim Sorolla els va pintar nus.
Bernabé Envagelista va créixer i va adquirir afició per la pintura i als seus 92 anys es va matricular en Belles Arts, i es converteix en l'universitari més major de tot l'estat espanyol. El 18 de desembre del 1992, l'entrevistaven en Canal 9 i aquestes són les imatges. Aquell mateix any, a més, va rebre la medalla al mèrit acadèmic de la Universitat Politècnica de València.
En Les notícies del matí hem entrevistat el net de Bernabé, Ignacio Evangelista, que s'ha emocionat en sentir de nou la veu de l'avi. Ignasi ens ha explicat que el seu avi recordava a casa com va ser aquella experiència amb el mestre de la pintura: "Era un home molt salat! Sempre deia que ell era el rosset del quadre, però que es banyava amb banyador! I que fou el mateix Sorolla qui es va prendre la llicència de retratar-lo nu!
El meu avi sempre deia que ell era el rosset, però que es banyava amb banyador! I que fou el mateix Sorolla qui es va prendre la llicència de retratar-lo nu!
Els documentalistes Lola Alfonso i Vicent Climent són els encarregats d'obrir les portes de la memòria i buscar en l'arxiu del departament de Documentació de Radiotelevisió Valenciana per a rescatar moments històrics de la nostra ràdio i televisió. Cada últim divendres de mes, en la secció "Obrim l'arxiu" de Les notícies del matí.