Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Així va viure Alcoi la presència de la primera dona festera en els Moros i Cristians del 1998

El programa Dossiers de la radiotelevisió valenciana recollia les reaccions a la històrica participació de Núria Martínez en l'entrada cristiana de la festa

El programa 'Dossiers' tracta la presència de la dona en les festes de Moros i Cristians d'Alcoi del 1998 / Arxiu RTVV

Quan falten hores perquè comencen els dies grans de la festa de Moros i Cristians d'Alcoi, hem volgut mirar arrere i anar fins a un dia històric: el 22 d'abril de 1998 Núria Martínez es convertia en la primera dona que participava com a festera de ple dret en l'entrada cristiana. Ho feia com a membre de la popular filà Alcodians.

Aquell gest de la jove de 25 anys, com va pronosticar i encertar aquell any Adolf Seguí —president de l’Associació Sant Jordi— no seria l’últim que es veuria a la capital de l'Alcoià. Seguí apuntava en el programa Dossiers de Canal 9 que en principi la presència de Núria Martínez era una anècdota, però que les coses canviarien a poc a poc i "sense adonar-nos veurem que la dona s’ha incorporat a la festa”.

Sense adonar-nos veurem que la dona s’ha incorporat a la festaAdolf Seguí - President de l’Associació Sant Jordi

Josep Tomàs Miró, membre de la filà Alcodians, descrivia davant de les càmeres de Canal 9 com estaven vivint els festers l’entrada de Núria Martínez: “La xiqueta està un poc cohibida, perquè sap la polèmica que ha creat tant dins de la filà com fora. Ella sols vol ser una persona més”. 

El programa Dossiers arreplegava testimonis a favor i en contra del gest de Núria Martínez. Al seu pas pels carrers d’Alcoi, algunes dones mostraven la satisfacció als micròfons de la televisió valenciana i li reconeixen "valor" pel seu gest: “Molt bé, molt bé! Estem d’acord que hi haja la primera dona en la festa”. També des dels balcons moltes altres dones alcoianes li mostraven a la jove festera el seu suport. Altres reconeixien tindre pensaments contradictoris: “Pense que la dona pot estar en l’acompanyament, però no en l’esquadra”.

També aquell any va parlar l’alcalde d’Alcoi, Josep Sanus, del terratrémol iniciat per Núria, per a dir: “Tots els processos de transició suposen sempre les inevitables disparitats de criteri, però polèmica i discussions d’intolerància, cap. La dona és lliure de fer el paper que crega en la festa… Són drets el que té, no obligacions”, reconeixia l’alcalde, Josep Sanus.

Tal com van pronosticar el president de l’Associació Sant Jordi i l’alcalde Sanus, així ha sigut al llarg dels últims anys. Núria va obrir la porta a Alcoi al fet que les dones pogueren ser membre de fulla, la condició que dona la potestat d’entrar en roda i poder desfilar en una esquadra, a més de complir la resta de requisits. Poc després de Núria, en un ciutat propera, Ontinyent, el 1989 un grup de dones va formar per primera vegada una esquadra, anomenada Valquíries.

Una altra dona aconsegueix una nova fita el 2023

En arribar el 2023, una altra dona, en aquest cas una xiqueta, ha aconseguit una nova fita en la festa. Li diuen Abril Albero, de la filà Aragonesos. Encara que és cert que les xiquetes des de sempre han estat presents en la celebració, en l’acompanyament i en els balls, la xiqueta Abril és la primera que fa de sergent en la Glòria Infantil d'Alcoi.

Abril Albero pertany a la filà Aragonesos, i ha sigut una de les dues persones guanyadores del concurs per a fer de cap d'esquadra amb els representants de totes les filaes. Abril s’ha estrenat al capdavant del bàndol moro en la Glòria Infantil, mentre que Juan Abad ha repetit com a sergent del bàndol cristià.

Aquest dissabte, en directe des d'À Punt, les entrades de Moros i Cristians d'Alcoi

l’Alcoià el Comtat Moros i Cristians

També et pot interessar