Obrim l'arxiu: Les veus valencianes en els conflictes bèl·lics del segle XX
Remei Blasco, Vicent Garcia Devís, l'actual presentador de Les notícies del matí, Óscar Martínez, o el cap d'internacional d'À Punt, Vicent Montagud, són alguns dels corresponsals de guerra més emblemàtics que hem tingut en la radiotelevisió valenciana
Amb motiu del primer any de guerra a Ucraïna, ens hem endinsat en l'arxiu d'RTVV per tal de buscar les imatges d'altres conflictes que marcaren les últimes dècades del segle XX: la guerra del Golf, la guerra dels Balcans, la invasió de l'Afganistan, la segona guerra del Golf —que va comportar la invasió de l'Iraq acusada d'amagar armes de destrucció massiva—, o el cronificat conflicte araboisraelià.
Aquests conflictes bèl·lics van implicar el desplaçament de corresponsals de Canal 9. Periodistes, realitzadors, càmeres i productors ens contaven en directe, i en clau valenciana, part de la història recent. Informar des de la zona en guerra sempre comporta alguns moments crítics i alhora icònics. Així ho visquérem fa uns anys gràcies a aquests corresponsals:
La guerra del Golf, la primera guerra televisada de la història
L'origen de la guerra del Golf va ser la invasió de Kuwait ordenada per Saddam Hussein. Com a resposta a aquesta acció, l'ONU va auspiciar una força de coalició formada per 34 països. L'operació es coneix com a Tempesta del Desert. L'inici de la guerra va tindre lloc el 17 de gener del 1991, a les 0:39 minuts. Moment en què les forces aliades van llançar l'atac aeri més gran de la història sobre Bagdad. En només 48 hores caigueren sobre la capital iraquiana unes 3.000 bombes. D'aquella nit es recorda el cel il·luminat amb tonalitats verdes i l'esclafit de les bombes.
Abans del bombardeig sobre Bagdad, l'oficina d'informació diplomàtica recomanava als periodistes desplaçats a l'Iraq que abandonaren el país perquè no es podia garantir la seua seguretat. Un grup d'informadors no va poder eixir del país, entre els quals hi havia el corresponsal de Canal 9, Josep López. Aquesta és l'última crònica del nostre periodista abans de desaparéixer durant tres dies.
Des de la redacció es va moure cel i terra per a saber on estava Josep López, però no hi havia cap resposta. En aquestes imatges d'arxiu recuperem la crònica de la localització del corresponsal i la informació en directe de la seua ubicació a la família.
Óscar Martínez en una de les imatges més icòniques de la guerra del Golf
Rescatem una de les imatges més emblemàtiques del conflicte de la guerra del Golf. Les forces iraquianes van calar foc a 800 pous petrolífers com a part d'una tàctica de terra cremada. Aquesta estratègia consisteix a anar retirant-se mentre es pega foc als recursos que poden ser útils a l'enemic. D'aquells dies es recorda el cel fosc durant les hores del dia i la caiguda de les temperatures a tot el golf Pèrsic entre 6 i 10 graus. Aquests pous estigueren cremant durant un any, tot i que l'últim es va apagar cinc anys després. El periodista Òscar Martínez i actual presentador de Les notícies del matí informava des dels pous en flames.
Tomben l'estàtua de Saddam Hussein
Un altre moment emblemàtic és quan tombaren l'estàtua de Saddam Hussein. Fa ja vint anys d'aquell fet. Era el 9 d'abril del 2003. Tropes estatunidenques i britàniques, en companyia de la població civil, entraren amb els tancs blindats a Bagdad i li posaren una corda al coll a l'estàtua de Saddam Hussein per a tombar-la. L'escena simbolitzava la caiguda de la capital i del règim dictador que va governar l'Iraq durant vint-i-quatre anys. Des de Bagdad, el nostre corresponsal Vicent Montagud, i actual cap d'internacional d'À Punt, ens contava en directe l'esdeveniment.
La guerra dels Balcans, un dels pitjors conflictes de la història recent
Un altre conflicte bèl·lic de la història recent va ser la guerra dels Balcans, que va enfrontar diferents ètnies i religions a l'antiga Iugoslàvia. Els principals protagonistes de la guerra foren Croàcia, de majoria catòlica, Bòsnia de majoria musulmana i Sèrbia, de majoria ortodoxa. Els enfrontaments van tindre lloc entre 1991 i 1995 i es calcula que moriren 130.000 persones. En l'arxiu que hem recuperat escoltem el periodista Vicent Garcia Devís informant des d'una trinxera al mig d'un tiroteig en zona croata. Era el 3 de setembre del 1991.
La petició d'entrega d'Ossama Bin Laden des del Pakistan
També conflictiva va ser la cobertura des del Pakistan de la petició d'entrega d'Ossama Bin Laden, el líder d'Al-Qaeda que estava darrere de l'atac a les Torres Bessones. L'atac a les Torres Bessones fou l'11 de setembre de l'any 2001 i deu dies després, els Estats Units van cursar una petició internacional per a detindre Bin Laden, protegit pels talibans al Pakistan. Els partidaris dels islamistes eixiren al carrer de forma violenta cremant fotos del president nord-americà George Bush i mostrant-se a favor de Bin Laden. Fou l'antesala de la guerra duta a terme a l'Afganistan pels Estats Units amb la intenció de desmantellar la xarxa terrorista d'Al-Qaeda. Des d'Islamabad, capital del Pakistan, ens contava la situació la periodista de Canal 9, Remei Blasco.
El conflicte araboisraelià
Un altre enfrontament que està molt estancat i que no veu el final és el conflicte araboisraelià i per a parlar-ne hem rescatat unes imatges d'arxiu de desembre del 2001. Concretament, es van emetre en el programa Dossiers de Canal 9 dedicat a aquest conflicte enquistat des de fa anys. El reportatge feia una mirada sobre els terroristes suïcides que com diu Lola Bañon, la periodista desplaçada a la zona de conflicte, "són l'arma que més por fa a Israel".
'Obrim l'arxiu' en Les notícies del matí
Per a aprofundir-ne en aquest tema han estat en l'estudi de Les notícies del matí Lola Alfonso i Vicent Climent, documentalistes de Radiotelevisió Valenciana. Escolta'ls en la seua secció en què aprofiten per a obrir l'arxiu sempre amb temes ben interessants, cada últim divendres de mes.