Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

16 mesures per a evitar el "col·lapse" de l'atenció primària

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària trasllada a Sanitat els "requisits imprescindibles" per a afrontar la desescalada amb garanties.

VÍDEO | 16 mesures per a evitar el "col·lapse" de l'atenció primària

El coronavirus ha posat al límit el sistema sanitari, ha destapat necessitats llarg temps reivindicades per diferents departaments i professionals. Així ocorre en l'atenció primària, els representants de la qual volen transformar la crisi en una oportunitat per a canviar les coses. La desescalada ha augmentat la pressió sobre els centres de salut, sobre els quals recau la responsabilitat de la detecció de positius i el seguiment dels casos sospitosos.

En aquest nou escenari, representants dels centres i professionals de medicina ambulatòria reclamen canvis immediats per a evitar "l'esgotament i el subsegüent col·lapse" del servei.

Mesures que han concretat en 16 "requisits imprescindibles" que ha proposat a la Conselleria de Sanitat el Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (Fomap CV), on conflueixen els interessos d'entitats professionals, sindicats, societats científiques i estudiants de Medicina.

Millor lideratge i 25% del pressupost de Sanitat

Des del fòrum es reclama la creació d'una Direcció General d'Atenció Primària amb capacitat per a liderar de manera "visible" i "accessible" les subsegüents direccions de cada departament de salut, i amb un pressupost "finalista" del 25% del total de Sanitat, per a aconseguir els recursos humans i materials necessaris per a proporcionar l'atenció que se'ls reclama.

Contractes "dignes" i menys pacients per metge

El fòrum també demana ampliar plantilles mitjançant "contractes dignes que posen fi a la precarietat laboral"; reduir els contingents a 1.500 pacients per metge de família i 900 en pediatria, agendes tancades de 25 pacients en total (telefònica i presencial) i autonomia en la gestió de les agendes dels metges.

Més seguretat i menys burocràcia

Així mateix, demanden un pla de xoc per a disposar de més temps davant les noves tasques que s'han de realitzar, plans per a reduir la burocràcia i més garanties en seguretat per als professionals i pacients davant la Covid-19. En aquesta línia reclamen mitjans per a poder realitzar l'atenció domiciliària en un transport que impedisca els contagis dels treballadors i les seues famílies.

El Fomap CV també demana una aliança amb Salut Pública per a reforçar els serveis de vigilància epidemiològica que treballen en coordinació amb el Servei d'Atenció Primària, i amb les residències de persones majors.

Millors equipaments diagnòstics

Completa la llista de peticions l'exigència d'un pla fiable de detecció de serologies, augmentar els serveis de diagnòstic per imatge (radiologia, ecografia) i disposar de kits de diagnòstics ràpids de processos virals com el coronavirus, la grip, el virus respiratori sincitial o l'enterovirus, entre altres.

Recuperar la vacuna del rotavirus i el meningococ B

Finalment, reclamen millorar les mesures de prevenció augmentant la cobertura vacunal de la grip i la vacunació infantil, per a la qual demanen incorporar vacunes com les del rotavirus o el meningococ B, que estan fora del calendari de la Comunitat Valenciana.

Defén aquestes reivindicacions el Fomap CV sota l'argument que l'Atenció Primària i Comunitària, fins i tot en una situació de precarietat de recursos "durant molt de temps coneguda i no resolta", és el "centre del sistema sanitari", i ha exercit "un paper rellevant en les primeres fases d'aquesta pandèmia, que encara serà més important d'ara en avant".

El Fomap CV l'integren el Col·legi de Metges d'Alacant, el Sindicat Mèdic CV, la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, la Societat Valenciana de Pediatria, la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària, l'Associació de Pediatria Extrahospitalària de la Província d'Alacant, l'Associació Valenciana de Pediatria d'Atenció Primària i el Consell Estatal d'Estudiants de Medicina.

També et pot interessar