Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

164 nous casos de coronavirus i tres defuncions notificades a Espanya

El total de persones afectades per coronavirus creix en més de 2.000 nous casos respecte a l’últim balanç de divendres, fins a 255.953.

Incidència del coronavirus a Espanya / À Punt NTC

Més de 2.000 nous contagis de coronavirus respecte a l’últim balanç de divendres i 120 brots actius. Les xifres eleven fins a 255.953 els casos a Espanya. En concret, en les últimes 24 hores el Ministeri de Sanitat ha confirmat 164 nous casos.

La majoria dels nous contagis, “més del 70%”, corresponen a pacients asimptomàtics i es detecten en rastrejar els entorns dels infectats, segons ha confirmat Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

Ara bé, el Ministeri de Sanitat ha detectat un canvi del perfil de l’edat mitjana dels pacients, que se situa en 46,3 anys en el cas dels homes i els 50,5 anys en les dones. Fins i tot s’ha detectat alguns casos, molt pocs, en menors de quatre anys, fet que evidencia, en paraules de Simón, que “l’epidèmia ara és diferent”.

Un altre dels aspectes que es desprén dels nous casos és la reducció de la gravetat dels casos, han evolucionat cap a situacions més lleus. Aquesta circumstància “tranquil·litza un poc”, en paraules de Simón, perquè no amenaça tant la capacitat del sistema sanitari.

En aquest sentit, descendeixen lleugerament les hospitalitzacions dels últims set dies, que se situen en 146, quatre menys que divendres. Així i tot, els pacients ingressats a l’UCI durant l’última setmana són els mateixos, ja que n’hi ha huit. A causa de la Covid-19, un total de 125.751 persones han necessitat hospitalització durant la crisi sanitària, de les quals 11.716 van haver d’ingressar a les unitats de cures intensives.

Quant a les defuncions en els últims set dies, Sanitat n’ha confirmat tres. En total, des del començament de la pandèmia, 28.406 persones han mort a Espanya.

Respecte als brots, el director del CCAES assegura que, a pesar que n'hi ha 120, no tots preocupen. De fet, ha assenyalat que “molts estan al límit de tancar-se, perquè ja fa 14 dies, o quasi 14 dies, que no presenten cap cas associat”, moment en què es tancarà el brot. Malgrat aquest aspecte, el director del CCAES ha reconegut que 15 de les 52 províncies espanyoles presenten augments de casos en els últims dies.

Hi ha eines per a Lleida

A la pregunta sobre les alternatives que es plantegen en el cas de Lleida, després que el jutge i la Fiscalia hagen rebutjat el confinament domiciliari de la ciutat i set municipis per a tallar els contagis, el responsable del CCAES ha afirmat que “la mesura més ràpida i més eficaç és la del confinament”, però si no és possible, “hi ha altres mesures amb un impacte menys ràpid, com ara limitar els horaris dels llocs públics, els assistents a les reunions o l’obertura de negocis”.

Malgrat el to tranquil·litzador de Fernando Simón, tant ell com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han llançat un missatge d’advertència cap als que no respecten les mesures de seguretat i protagonitzen imatges multitudinàries com les de les celebracions del Cadis, el passat cap de setmana.

“Són imatges preocupants, no s’ha de perdre el respecte al virus”, assenyalava Illa. En la mateixa línia es pronunciava Simón: “Hi ha grups de gent que no adopten les precaucions, ara cal divertir-se d’una altra manera. No és sols una qüestió d’autoprotecció, és per protegir també el seu entorn”, ha sentenciat.

També et pot interessar