Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

El 45% dels sanitaris tenen risc de trastorn mental per la Covid-19

Dos estudis basats en enquestes anònimes a 9.138 treballadors del sector alerten del fort impacte de la primera onada.

Treballadora sanitària / A.Carrasco Ragel (Efe)

La pressió sobre el personal sanitari és una de les constants durant aquesta pandèmia. I va ser especialment dura a l'inici del confinament, durant la primera onada, quan faltava material de protecció i se sabia poc sobre el comportament del coronavirus. Ara, dos estudis liderats per investigadors de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital de la Mar i del Ciber indica que un 45% del personal sanitari espanyol presenta un risc alt de trastorn mental després de treballar en la primera ona de la Covid i un 3,5% fins i tot arriben a pensar en el suïcidi, més del triple de la mitjana de la resta de la població. Entre els centres que han participat en els estudis hi ha l'Hospital Clínic de València.

Els estudis, que han utilitzat dades de 9.138 treballadors sanitaris de 18 centres sanitaris de tot Espanya, es publica en la Revista de Psiquiatria i Salut Mental i la revista Depression & Anxiety, conclouen que quasi la meitat dels enquestats presenta mostres d'un trastorn mental i un 14,5% pateix trastorn mental incapacitant, és a dir, amb repercussions negatives clares en la seua vida professional i social.

Els dos treballs s'han basat en enquestes anònimes en línia efectuades entre 9.138 professionals sanitaris, que van respondre preguntes sobre el seu treball durant la primera onada de la pandèmia, les seues relacions familiars, impacte personal de la Covid i altres preguntes per a detectar possibles trastorns mentals. "Les dades indiquen una prevalença de problemes de salut mentals incapacitants en els sanitaris espanyols molt més alta que l'esperada", ha assenyalat el director del Programa d'Epidemiologia de l'Hospital de la Mar i codirector científic del Ciber en Epidemiologia i Salut Pública, Jordi Alonso, autor principal dels estudis. "Caldrà monitorar el risc que aquests problemes persistisquen i tindre en compte els factors identificats en el nostre estudi per a tractar de minimitzar-lo", ha afegit.

Per patologies, el 28,1% presenten depressió, el 22,5% ansietat, quasi 1 de cada 4, pànic, el 22,2% estrés posttraumàtic i poc més del 6%, abús de substàncies. Segons els estudis, la prevalença dels trastorns mentals és més elevada en les dones joves, no nascudes a Espanya i no casades.

Més impacte entre el col·lectiu d'auxiliars d'infermeria

El col·lectiu d'auxiliars d'infermeria és el que mostra un impacte més gran ja que dos de cada tres auxiliars pateixen risc alt de trastorns mentals, i la meitat en el cas de les infermeres i els infermers, amb una prevalença més elevada en aquells professionals exposats a pacients Covid i entre els que han patit la malaltia o han tingut familiars infectats.

Salut mental

També et pot interessar