Els 46 municipis en risc extrem per covid a les portes del pont de desembre

La pandèmia s'escampa per la Safor i la Ribera: Potries, Favara i Tavernes de la Valldigna encapçalen el repunt i superen el miler de casos d'incidència

L'abast de la cinquena onada de la pandèmia s'agreuja a la Comunitat Valenciana quan falta menys d'un mes per a Nadal i a les portes del pont de desembre. Amb la nova variant òmicron que amenaça de complicar més el tauler de joc, el coronavirus s'escampa sense treva per les poblacions valencianes. Segons l'últim balanç de dades que ha publicat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat, la incidència continua a l'alça en 226 municipis, pràcticament la meitat. 

Un total de 46 estan en risc extrem per propagació de coronavirus —segons els criteris del nou semàfor amb què s'avalua la gravetat de la pandèmia a Espanya—, perquè la incidència acumulada supera els 500 casos per cada 100.000 habitants en les dues últimes setmanes. Entre ells hi ha tres grans ciutats valencianes, totes costaneres: Oliva (IA: 634,32), Benidorm (572,04) i Gandia (503,97). A més a més, huit municipis tenen incidències per damunt del miler de positius, el doble del llindar que marca l'entrada en el màxim nivell de risc de transmissió que contempla el semàfor covid.

Moltes de les localitats amb pitjor situació epidemiològica continuen concentrant-se a les comarques de la Safor, i també a la Plana Alta i Marina Baixa. Punts negres, aquestes dues últimes zones, que han destacat per les elevades xifres d'incidència pràcticament des que començaren a augmentar els contagis amb l'alçament de les restriccions el passat 9 d'octubre. 

L'empitjorament de la Safor és, en canvi, més recent, perquè ha ocorregut en les últimes setmanes. L'àrea de salut de Gandia, que comprén els municipis de la comarca, encapçala ara el repunt de la nova onada. De tots els departaments sanitaris valencians, és l'únic en risc extrem per transmissió de covid amb 597,85 casos per cada 100.000 habitants, una incidència que quasi s'ha duplicat en una setmana (el dimarts passat en tenia 330,25). Vora la meitat de poblacions de la comarca, un total de quinze, superen els 500 casos d'incidència. Preocupa especialment la situació de Tavernes de la Valldigna, un dels municipis de la zona amb la incidència més disparada: 1.362. El ritme de contagis creix de manera exponencial; només en les últimes dues setmanes se n'han detectat 235 —bona part procedents d'un macrobrot escolar que manté en quarantena diverses aules—, entre una població de vora 17.000 habitants.

La covid-19 pren velocitat i comença a esguitar també el departament veí de la Ribera. La incidència en aquesta àrea que atén les poblacions de les dues comarques augmenta de manera més lenta, però sostinguda, i se situa en l'últim balanç d'aquest dimarts en 283,30 casos per cada 100.000 habitants. A Favara, una localitat de només 2.000 persones censades i veïna de Tavernes de la Valldigna, la incidència del virus s'ha descontrolat en dues setmanes. El 18 de novembre tenien zero positius entre el veïnat i aquest dimarts la incidència és de 1.517,57, després d'haver detectat 38 infeccions. Preocupa també l'evolució d'altres ciutats de la zona, on la tendència va igualment a l'alça: Alberic (589,41), Alzira (476,21) o Carcaixent (322,96).

La pandèmia s'accelera al sud

Les comarques més septentrionals de la Comunitat Valenciana han repetit durant tota la crisi del coronavirus el mateix patró en la distribució de contagis: les onades esclaten pel nord i pel litoral, amb un ritme de propagació més lent a les zones del sud. Aquests territoris, però, tampoc no estan exempts de la cinquena onada. El virus agafa carrera al Baix Segura, el Vinalopó i l'Alacantí i ja hi ha municipis amb repunts molt destacats. En les últimes dues setmanes les infeccions per covid s'han multiplicat per més de deu a Villena (442,1 d'IA) i per més de huit a Asp (201,88 d'IA). La incidència a Torrevella i el Campello és igualment elevada, amb 276,38 i 231,59 casos per cada 100.000 habitants. Petrer, Elda i Novelda tenen taxes un poc més baixes (227,8, 204,5 i 73,81), però l'evolució de la pandèmia no crida a l'optimisme: en les tres poblacions la incidència s'ha multiplicat pràcticament per cinc en l'última quinzena. 

A pesar que la transmissió està agafant carrera i amenaça de complicar les festes de Nadal, totes les veus expertes coincideixen que les xifres d'incidència no es poden interpretar de la mateixa manera que en onades anteriors per l'alta cobertura vacunal que hi ha entre població, amb vora el 80% immunitzada contra la covid-19. Més enllà de l'augment de contagis, l'atenció està posada en l'evolució de les hospitalitzacions en planta i ingressos en UCI. Són els indicadors per a mesurar la pressió assistencial els que determinaran d'ara endavant la gravetat de la pandèmia, ja que els casos en què la malaltia es presenta amb quadres clínics més virulents han experimentat una davallada notable gràcies a la campanya de vacunació.

També et pot interessar

stats