Directes
Ara en la televisió
SOM COOP
El contingut ja no està disponible per veure.

El 90% de les persones que usa mascareta reutilitzable no la recanvia

33 min.

Un 90% de les persones que usa mascareta reutilitzable porta sempre la mateixa, sense tindre en compte el nombre de vegades que es pot tornar a usar. Així mateix, un 18% de la població no empra mascareta. Són algunes de les dades d’un estudi realitzat pel Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

En una entrevista en Les notícies del matí, el catedràtic del departament i cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital General de València, José Luis Alfonso Sánchez, ha explicat les maneres més adients d’usar la mascareta. Recomana les higièniques per a les persones sense problemes respiratoris i que no estan en contacte pròxim amb el virus, també per als xiquets i xiquetes. Les quirúrgiques, les aconsella per a situacions i persones en què cal un poc més de protecció. I les FPP1 i FPP2, per a les que estan en contacte directe amb el virus o el tenen; això sí, sense filtre, per a evitar contagiar.

Una altra recomanació és comprovar que en les reutilitzables apareix una “R”, així com el nombre de vegades que es pot emprar. També cal tindre en compte que la vida útil d’una mascareta higiènica és d’unes quatre hores, i que no es poden tornar a usar aquests productes de manera ininterrompuda, perquè el filtre que porten perd efectivitat i a la llarga deixarà de fer efecte. L’estudi de la UV assenyala que les més usades per la població són les higièniques, un 41,5%, davant de l’11,5% que porta les quirúrgiques. Les casolanes també tenen pes, un 30% s’ha fet les mascaretes a casa.

“Els hospitals són segurs per a tot tipus de persones malaltes”

El cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital General de València també ha assegurat que a hores d’ara “els hospitals són segurs per a tot tipus de persones malaltes”, que els centres a poc a poc tracten de tornar a la normalitat, malgrat que amb molta cautela i amb els recursos necessaris d’actuació en cas de produir-se un rebrot del virus. També ha destacat les coses que han canviat en els hospitals per la Covid-19: consultes telefòniques, més espai de temps entre cites mèdiques o ampliació d’horaris d’atenció també a les vesprades.

I un punt sobre el qual ha incidit especialment, la necessitat de destinar més recursos al sistema públic de salut, la sanitat pública. “L’epidèmia ens ha donat experiència i el sentit de consciència que el sistema públic s’ha enfortir”, ha afirmat. De moment, creu que hui en dia el sistema està molt més preparat per a fer front al virus o futures epidèmies.

Contingut no disponible

Vides en estat d'alarma

Més

Continguts