Les agències de viatges reclamen al govern “ajudes immediates, ja”
El sector s’ha concentrat a València, ja que diu que estan oblidats i ni tan sols se’ls contempla en el pla de turisme.
Les agències de viatges s’han concentrat aquest matí a València i diverses ciutats espanyoles per a reclamar al govern mesures per a pal·liar les pèrdues d’un sector que es considera, segons asseguren, oblidat per l’administració. Demanen, entre d’altres, subvencions immediates que ajuden a pal·liar la pèrdua de més de 68.000 llocs de treballs directes i indirectes i de quasi el 98% del negoci.
També reclamen que es plantege un pla d’hibernació que garantisca els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i cessaments d’activitat fins al desembre de 2021, quan es puga reactivar un turisme que actualment està parat. Altres reivindicacions passen per mesures com ampliar la moratòria dels ICO fins a dos anys, la congelació de les assegurances de caució de turisme sense perdre la llicència o que es revoque el Reial decret 23/2018 que obliga a devolucions que no arriben per part de majoristes, companyies aèries o navilieres, entre altres.
La protesta a Valencià ha tingut lloc a les 10 del matí a l’exterior de la plaça de Bous, on s’han concentrat associacions representatives de les agències de viatges i grups d’agents per a recórrer després alguns carrers de València. El sector reclama prioritat màxima en les ajudes directes del pla de turisme del govern espanyol. Denuncien que la redacció d’aquest pla no contempla les agències, quan són part del sector del turisme. “Necessitem les ajudes directes després de 8 mesos sense ingressos i el govern ni tan sols ens ha contemplat", ha lamentat a À Punt la portaveu de les agències de viatge, Asunción Piera.
A més, ha demanat també que un canvi en la llei de viatges combinats, ja que “se’ns condemna a retornar uns diners de proveïdors que les companyies aèries, navilieres, o hotels no ha retornat”. Segons ha indicat la portaveu, les agències de viatges són necessàries i la “mà amiga que encara atén el client que busca devolucions de diners o la repatriació”.
El sector afirma que, des que es concentraren a la porta del Congrés el mes de novembre passat, no han rebut resposta sobre cap solució que els ajude a contrarestar les pèrdues d’un sector en el qual a penes hi ha reserves. “No podem continuar cotitzant sense tindre ingressos, és inviable econòmicament perquè estem aguantant i fent un esforç des del març passat sense veure llum al final del túnel”, lamenten.