Alfredo Corell, immunòleg: “El gest de llevar-se la mascareta ha fet molt de mal”

Per al catedràtic, s’ha fet una pedagogia sanitària insuficient que fa repetir les mateixes errades en cada onada

Entrevista a Alfredo Corell, catedràtic d'Immunologia de la Universitat de Valladolid

Alfredo Corell és catedràtic d’Immunologia per la Universitat de Valladolid i divulgador científic espanyol. Aquest membre de la Societat Espanyola d'Immunologia ha guanyat diversos reconeixements pels seus projectes i pel compromís amb la divulgació científica, ja que a més de publicar més de 60 articles en revistes científiques, puja vídeos didàctics en YouTube i col·labora habitualment en televisió. Actualment forma part de la iniciativa Lliures de Covid, que demana a les autoritats sanitàries un canvi d’estratègia urgent en la lluita contra la pandèmia.

Corell ha conversat amb À Punt NTC sobre l’últim repunt de casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana i ha dirigit un missatge a les autoritats, en considerar que les successives onades viscudes durant l’any 2021 eren previsibles i que s’ha fet una pedagogia insuficent sobre l’ús de la mascareta en espais oberts. 

En què hem fallat en el control de la pandèmia?

El nostre país ha anat sempre un pas arrere del virus, perquè no hem fet una estratègia d’eliminació sinó de mitigació; és a dir: de convivència amb el virus. Això ha portat al fet que es continuen repetint les mateixes errades.

Com podríem haver evitat la cinquena onada?

Hi havia dues opcions: continuar controlant les reunions socials, o deixar-les en mans de la gent, però donant bona informació. No s’ha fet cap de les dues coses: les autoritats han alliberat les restriccions sense donar informació adequada a la ciutadania. 

La segona onada va sorprendre, perquè vam fer una desescalada prou ràpida i amb unes incidències acumulades tan baixes que la gent va pensar que això s’havia superat. Però la tercera, amb l’obertura dels comerços i les reunions familiars i socials de Nadal, estava prevista. La quarta i les següents no tindran un impacte tan greu d’hospitalitzacions i ingressos a l'UCI, fruit de la vacunació, però totes es poden preveure. 

Bars o botellots: on està el major risc?

Totes les reunions socials són punts de contagi i, per tant, potencials actes de transmissió massiva. A l’hostaleria s’hauria d’haver fet una regulació per mesurar els nivells del CO2 als interiors i indicar quan purificar l’aire. D’aquesta manera, només tancarien aquells espais que no compliren els nivells establits, enlloc de tot el sector. Als espais tancats hi ha més control de transmissió que en un botellot, on es relaxen totes les mesures de protecció. 

La fi de la mascareta en exteriors: una mesura precipitada?

La informació no ha sigut gens adequada. S’ha dit que la mascareta ja no és necessària però, si estem durant més de 15 minuts en una terrassa, una manifestació, una celebració esportiva o musical, encara que estiguem a l’aire lliure, podem emetre aerosols que contagien les persones del costat. S’ha de fer pedagogia perquè la gent entenga que la mascareta és un complement i només llevar-nos-la quan estem a soles pel carrer, per la platja o a la muntanya. Aquesta informació no ha existit i el control recau sobre els comerciants. 

Com s'arriba a tindre uns nivells zero de Covid-19?

Això només es pot aconseguir amb un confinament estricte, però la Comunitat va ser dels territoris que més durament va actuar. En Lliures de Covid proposem cinc línies d’actuació per a aconseguir-ho: en primer lloc, un rastreig d’aigües residuals, que indiquen on es produiran els brots següents; en segon lloc, la ventilació d’espais interiors amb mesuradors del CO2; també un ús sostenible de la mascareta; continuar l’estratègia de vacunació; i finalment, el control de mobilitat entre fronteres de manera estricta amb proves adequades.

Com abordaria la immunització entre els joves?

Jo faig distinció entre el grup de majors de 16 anys, que han de rebre la vacuna i els menors de 16, que crec que poden arribar a la immunització de grup de manera natural. Hi ha un estudi de nou països, Espanya entre altres, que mostra que en els menors de 16 la letalitat del virus és menyspreable, d’una mort per cada milió de persones. 

Quin missatge donaria als joves? 

Que no es creguen invencibles. Els seus actes no només tenen conseqüències sobre ells mateixos sinó sobre altres generacions, com els seus pares i avis o altres persones que per altres malalties no es poden vacunar. És un missatge molt difícil, perquè el símbol de llevar-se la mascareta ha fet molt de mal. 

També et pot interessar

stats