Ana Barceló: "Les restriccions de la Covid no han acabat encara"
La Consellera de Sanitat Universal insisteix en Les notícies del matí que la desescalada serà "prudent" i "gradual" i crida la població a vacunar-se
Les restriccions sanitàries davant el coronavirus encara seran part de la rutina diària de les valencianes i els valencians les pròximes setmanes. Ho ha assegurat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, entrevistada en Les notícies del matí de la ràdio d'À Punt hores abans que es reunisca la Mesa Interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19, que ha de revisar el paquet de mesures vigent a partir d'aquest dimarts. L'actual, que inclou el toc de queda nocturn i la limitació a un màxim de deu persones en reunions socials en 68 municipis, caduca aquest 6 de setembre.
La Comunitat Valenciana ha tancat el capítol de les Falles més atípiques de la història i ara encara una nova etapa en una desescalada progressiva que culminarà el pròxim 9 d'octubre que, tot i que comportarà una certa flexibilització de les restriccions, no suposarà el seu final. "Les restriccions no s'acaben perquè encara no ha acabat la pandèmia, això cal recordar-ho diàriament. El virus segueix ací i tenim presència de la variant delta, molt més transmissible i causant d'entre el 40 i el 60% dels casos de Covid-19 que diagnostiquem", ha assenyalat Barceló.
La responsable sanitària no ha avançat molts detalls de com serà aquesta relaxació de mesures, però sí que ha dit que la desescalada serà "gradual" i tractarà de compassar-se "al ritme de vacunació i a la baixada d'incidència que hem d'anar consolidant". La millora de la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana ha quedat palesa en les últimes jornades amb l'evolució dels indicadors assistencials i de transmissiódel virus. El territori, de fet, està a un pas d'entrar en un escenari de risc mitjà per propagació de Covid-19 —que comporta una incidència acumulada inferior a 150 casos per cada 100.000 habitants, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat— i és una de les autonomies que presenta millors registres de l'Estat, només per darrere d'Astúries i les Illes Canàries.
Una tendència a la baixa que obri la porta a eliminar des d'aquest dimarts les restriccions més dures, les que limiten els drets fonamentals de la ciutadania i que necessiten vistiplau judicial, com són el toc de queda nocturn i el màxim de deu persones en les reunions socials. De moment, la Generalitat no ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) un nou aval per a allargar aquestes dues mesures en alguns municipis. Barceló, en tot cas, s'ha mostrat cauta i ha dit que la decisió final es prendrà en la reunió de la comissió interdepartamental, on s'analitzarà l'últim estudi epidemiològic realitzat per la subdirecció de Salut Pública i es valorarà l'evolució de les poblacions més colpejades en aquesta quarta onada de la pandèmia. La consellera ha recordat, a més, que la decisió d'implantar determinades restriccions no respon només a les taxes d'incidència, sinó també a altres criteris com ara la positivitat o l'índex de reproducció del virus. En total, el Consell té en compte fins a set factors.
Siga com siga, el que és segur és que la prudència continuarà sent la línia fonamental sobre la qual pivotarà el procés de reobertura: "No apareix en cap resolució, però serà obligatori continuar mantenint la prudència", ha apuntat la titular de Sanitat. L'avanç de la vacunació contribueix a mantindre l'optimisme en la desescalada, però Barceló ha deixat clar que estar immunitzat davant la Covid-19 no és suficient per a erradicar el virus: "La vacuna no protegeix al 100%. Evita que la malaltia, en cas de contraure-la, siga menys greu", ha afirmat. Per això, ha fet una crida a la població perquè siga responsable i tinga en compte que el fet d'estar vacunat "no implica que ja es puga prescindir de mascareta, distància i les altres mesures necessàries".
Vora 400.000 valencians sense vacunar
La Conselleria de Sanitat calcula que ara per ara hi ha a la Comunitat Valenciana unes 400.000 persones dins de la població diana que encara no han acudit a vacunar-se i que no han traslladat a l'administració una negativa explícita a fer-ho, segons dades proporcionades per la responsable del gabinet. La xifra, que haurà de concretar-se en els pròxims dies una vegada es creuen les dades amb les d'altres autonomies a través dels registres del Sistema Nacional de Salut, no inclou les prop de 52.000 que ja han dit que rebutgen rebre la injecció. Però dins d'aquest grup de 400.000 no vacunats, Barceló ha expressat la seua preocupació per les vora 80.000 o 90.000 que els serveis d'atenció primària no han pogut localitzar per a citar-los, i ha fet una crida perquè aquestes persones acudisquen als centres de salut.
Setembre, porta de repunts?
Barceló també ha aprofitat el seu pas per la ràdio d'À Punt Mèdia per a fer balanç sobre la celebració de les Falles. Tot i que reconeix que hi ha imatges que no li han agradat —relatives a algunes aglomeracions de persones en determinats moments i zones que no han pogut evitar-se—, la consellera ha agraït "l'esforç" del col·lectiu faller per tal d'haver adaptat les festes a la situació de la pandèmia: "Ha sigut un exercici de responsabilitat i prudència".
Pel que fa a la possibilitat que hi haja repunts del virus en les setmanes que venen, tal com pronostiquen algunes veus expertes, la responsable de la sanitat valenciana ha deixat clar que no es deurien només a les Falles i recorda que al setembre hi ha un pic de mobilitat impulsat per la tornada a la faena i a escola: "S'està produint molt de moviment i això pot contribuir a una pujada dels casos. Però encara és prompte, haurem d'esperar almenys una setmana per a conéixer els efectes de la tornada", ha explicat.
Dosi "addicional"
Finalment, Ana Barceló s'ha mostrat partidària d'administrar una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19, tot i que ella l'ha denominada "dosi addicional" perquè no la rebrà tota la població vacunada, sinó només les persones més vulnerables. En aquest grup, ha dit, estaria inclosa la població més major. L'última paraula sobre aquest assumpte la tindrà el Consell Interterritorial de Salut, que engloba el govern espanyol i les comunitats autònomes, i que és l'encarregat de dissenyar l'estratègia de vacunació a Espanya.