AstraZeneca i Oxford demanen a la UE llum verda per a la seua vacuna contra la Covid-19
Podria arribar abans del 29 de gener i serà la tercera amb llicència després dels fàrmacs de Pfizer i Moderna.
L'Agència Europea del Medicament ha assenyalat aquest dimarts que la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford han sol·licitat una autorització per a comercialitzar la vacuna que han desenvolupat contra el coronavirus a la Unió Europea (UE). L'aprovació de l'organisme podria arribar a finals de gener.
Segons ha confirmat l'entitat, els experts en medicaments humans (CHMP) analitzaran tot el paquet de dades disponible en un “termini de temps accelerat” i podrien emetre les conclusions perquè la Comissió Europea (CE) atorgue la llicència condicional a AstraZeneca “abans del 29 de gener”.
Si rep llum verda serà la tercera vacuna contra la Covid-19 que podrà administrar-se en els països de la UE, després de les que han fabricat el consorci Pfizer/BioNTech i Moderna. Com aquestes dues, AstraZeneca obtindria una llicència condicional, i no final, per la qual cosa haurà de comprometre's a vigilar les campanyes de vacunació i a continuar investigant durant almenys dos anys les persones voluntàries dels seus estudis clínics per a detectar qualsevol problema d'eficàcia o un efecte secundari no observat fins ara en els estudis realitzats.
La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha celebrat la “bona notícia” i ha assegurat que, una vegada el fàrmac reba l'aprovació científica, Brussel·les treballarà “a tota velocitat" per a autoritzar-ne l'ús a Europa.
L'EMA ha subratllat aquest dimarts que només donarà suport a la vacuna d'AstraZeneca i Oxford en el termini de temps que s'han marcat si les dades presentades sobre “la qualitat, seguretat i eficàcia" de la vacuna són "prou sòlides i completes", i sempre que les entitats desenvolupadores envien "immediatament" qualsevol informació necessària per a completar-ne l'avaluació. La possibilitat d'estudiar la sol·licitud per a una llicència en tan poc temps s'explica perquè els científics de l'EMA, juntament amb un grup d'experts europeus liderat per la mateixa agència per a reforçar al seu equip durant la pandèmia, porten mesos analitzant en temps real totes les dades clíniques i de laboratori que la farmacèutica ha compartit amb ells.