Cada autonomia gestionarà la seua desescalada a partir de la fase 3
El president del govern, Pedro Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma.
El president del govern, Pedro Sánchez, ha tornat a defensar la importància de l'estat d'alarma a l'hora d'haver aconseguit controlar la pandèmia i ha anunciat que la setmana que ve demanarà la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma.
Però serà un estat d'alarma diferent, ja que durant aquesta pròrroga i una vegada que les comunitats autònomes arriben a la fase 3 de la desescalada, l'autoritat màxima de gestió del ritme de tornada a la normalitat serà el president o la presidenta de la comunitat.
En mans del govern només quedarà la regulació de la mobilitat que excedia l'àmbit de la unitat territorial de cada autonomia.
"Hem guanyat en justícia social i decència"
En la compareixença posterior a la dotzena videoconferència de presidentes i presidents autonòmics, Sánchez s'ha referit a l’aprovació divendres passat de l’ingrés mínim vital, que podria beneficiar fins a 100.000 famílies valencianes. La taxa de pobresa al nostre país duplica la mitjana europea i triplica la d'Alemanya, i afecta dos milions i mig de xiquets i xiquetes.
Sánchez ha recordat que l’erradicació de la pobresa estava entre els objectius del govern abans de l'emergència de la pandèmia. “No anem a consentir més infàncies trencades ni més generacions perdudes", ha assegurat. "Des de divendres hem guanyat en justícia social i en decència”, ha emfatitzat Sánchez.
Sánchez destaca el paper d'Espanya davant Europa
El president del govern ha destacat el paper de lideratge actiu i propositiu d'Espanya davant la Unió Europea, que ha permés acords com la flexibilització dels criteris de dèficit públic, el programa de compra de deute per part del Banc Central Europeu, valorat en 750.000 milions d’euros, així com la triple xarxa de 540.000 milions d’euros aprovada pel Consell Europeu el passat 23 d’abril.
Segons Sánchez, la intervenció de l’executiu també ha sigut decisiva en dos processos actualment en marxa, com són l’increment dels pressupostos de la Unió per als pròxims set anys fins a 1,1 bilions d’euros i la creació d’un fons europeu de recuperació, que preveu per a Espanya 140.000 milions d’euros d’ajuda directa, que es destinaran a sectors com el turisme, el transport o l’automoció.
Recuperar el turisme i la mobilitat amb llocs de treball de qualitat
El cap de l'executiu ha considerat prioritari recuperar, amb mesures específiques i “llocs de treball de qualitat", aquests sectors, que es troben entre els més afectats per la crisi. Sánchez ha insistit que el rellançament del turisme ha de ser immediat i a partir de juliol els visitants estrangers “disfrutaran de la nostra seguretat sanitària i el nostre compromís amb el medi ambient. Trobaran distància física i proximitat emocional".
Pel que fa al transport i l’automoció, Sánchez ha anunciat que el govern treballa en un pla de reactivació del sector i en una llei de mobilitat sostenible que regularà la transició cap a la fabricació i comercialització de vehicles més nets.