Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

El Banc d'Espanya demana mantindre les mesures per a les rendes més vulnerables o allargar els ERTO

Defén també decisions a llarg termini que ajuden les empreses a guanyar mida o millorar la formació d'empresaris i plantilla.

El governador del Banc d'Espanya, aquest dimarts en el Congrés

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, s'ha mostrat aquest dimarts davant la comissió de reconstrucció social i econòmica del Congrés partidari de mantindre mesures a curt termini per a sostindre les rendes dels col·lectius més vulnerables i també ha apostat per allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) en alguns sectors o empreses.

En un moment en què el debat sobre el manteniment dels ajustos temporals està obert, Hernández ha deixat clar que "té sentit mantenir els ERTO i assegurar els mecanismes de flexibilitat per a les empreses" en la mesura que alguns efectes adversos de la crisi podrien estendre's en el temps. "Sembla apropiat mantindre durant un horitzó més ampli que l'inicialment previst algunes d'aquestes mesures de suport a l'ocupació i a les rendes de les llars més vulnerables", ha assenyalat Hernández de Cos.

El governador del Banc d'Espanya ha insistit davant la comissió que per a afrontar amb èxit la resposta econòmica a la pandèmia, aquesta no haurà de dirigir-se només a sostenir temporalment les rendes de les empreses i els treballadors afectats, sinó que també haurà d'afavorir l'adaptació del teixit productiu a les noves realitats i la reassignació eficient dels recursos entre sectors i empreses. Hernández de Cos ha alertat que comencen a intuir-se danys estructurals en l'economia espanyola que cal abordar per tal de revertir-los.

El responsable financer ha defensat mesures a curt termini, com les ja esmentades, i també altres a més llarg termini. "Caldrà, per tant, la posada en marxa d'una estratègia ambiciosa, urgent, integral permanent i avaluable de reformes estructurals i de consolidació fiscal", ha remarcat durant la compareixença.

En el curt termini, el governador ha esmentat altres reptes com ara noves mesures per al mercat de treball, reforçar el sistema educatiu per a garantir la formació adequada inclús si aquesta no és presencial o invertir en innovació. També ha considerat que una vegada superada la fase crítica de la crisi econòmica, els recursos financers per a sostindre les empreses haurien de prevaldre en aquelles amb perspectives sòlides de viabilitat.

I en el llarg termini, Henández ha reclamat que cal millorar la productivitat fomentant, l'augment de la mida de les empreses. També advoca per millorar el capital humà tant pel que fa als empresaris com als treballadors espanyols, que tenen un nivell educatiu inferior al dels països veïns. A parer seu, cal també plantejar-se el sistema educatiu en conjunt, tant en l'àmbit escolar, com universitari o de formació professional. L'expert també ha demanat mesures per a reduir l'elevada taxa de temporalitat.

El responsable del Banc d'Espanya ha defensat que després de la pandèmia l'economia es trobarà el nivell més alt de deute públic. I que, per això, caldrà afrontar una expansió fiscal i d'un pla de sanejament dels comptes públics.

Caiguda del PIB de fins al 22% en el segon trimestre

El governador del Banc d'Espanya ha explicat també que durant el segon trimestre la caiguda del PIB serà més gran que la registrada durant el primer tram de l'any. Hernández de Cos ha xifrat la davallada entre un 16% i vora un 22% i, tot i que admet que l'activitat econòmica s'ha anat reactivant, ha afegit que està sotmesa a molta incertesa.

El Banc d'Espanya ha anat revisant les previsions d'impacte econòmic de la pandèmia. A principis de juny, de fet, va empitjorar les projeccions macroeconòmiques que havia fet per als exercicis 2020, 2021 i 2022 amb unes conclusions marcades per la incertesa causada per la crisi del coronavirus i les conseqüències de la pandèmia en tots els sectors econòmics.

També et pot interessar