Sanitat demana tranquil·litat a les persones ja vacunades: "La paralització és únicament per prudència"
La consellera de Sanitat indica que és temporal i pel temps que siga imprescindible.
Després de la decisió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha paralitzat cautelarment l'administració de la vacuna d'AstraZeneca en tots els col·lectius pendents d'administrar-la. "És temporal i pel temps imprescindible fins que es puga reprendre", ha matisat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha volgut llançar també un missatge de tranquil·litat.
"Vull transmetre un missatge de tranquil·litat a tots els valencians i valencianes als qui han administrat aquesta vacuna. Paralitzar la vacunació obeeix únicament a una raó de prudència", ha afegit. "El Comité de Farmacovigilància de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris avaluarà ara si hi ha una relació causa-efecte", ha dit.
A més, Barceló ha comunicat que, a hores d'ara, no hi ha constància que s'haja produït cap dels efectes adversos (com trombes) a la Comunitat Valenciana, com sí que ha passat en altres països. "La vacunació continua sent l'esperança més gran i el principal actiu davant de la pandèmia", ha assenyalat.
Marzà: "Invertirem el temps que faça falta perquè siga possible quan les autoritats ens diguen que és segur"
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha volgut expressar el seu punt de vista mitjançant un missatge de Twitter. Així, Marzà ha manifestat que, en el primer moment que s'ha informat de la paralització de la vacuna d'AstraZeneca, han procedit a suspendre'n el procés. Ha reconegut, això sí, que ha sigut un dia "molt dur".
"Tots i totes hem treballat moltíssim per a arribar a una solució que garantira que tinguérem una vacunació massiva, com més ràpida possible i que no afectara els centres educatius. Amb aquests principis tornarem a treballar", ha dit el conseller. "Sé que teníeu moltes esperances en aquest procés, estava ben preparat i ho tornarem a fer. Invertirem el temps que faça falta perquè siga possible quan les autoritats ens diguen que és segur", ha afegit.
Les autoritats sanitàries també llancen un missatge de calma a escala nacional
La directora de l'Agència Europea del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps), María Jesús Lamas, també ha llançat aquest dilluns un missatge de tranquil·litat a les persones ja vacunades amb AstraZeneca. Així, Lamas ha precisat que és "altament improbable" que desenvolupen un trombe i que el que poden esperar és estar protegits contra la Covid-19.
"El missatge és de tranquil·litat: el que es pot esperar ara de la vacuna d'AstraZeneca és tindre una protecció contra la Covid per damunt de qualsevol cosa", ha dit, i ha afegit que "és molt improbable que una persona que haja rebut la vacuna tinga un efecte greu", com els apareguts aquest cap de setmana, molt poc freqüents en la població general, ha afegit.
Això sí, fa falta temps per a descartar l'associació causal, com ha avançat Barceló, ja que fins ara l'única que s'ha observat és temporal. En cas de confirmar-se que la vacuna és causa del trombe, "es prendran mesures definitives després, però, mentrestant, tranquil·litat", ha insistit Lamas.
La directora de l'Aemps ha rebutjat que aquests casos pogueren preveure's, perquè, en total, se n'han identificat 11 en 17 milions de persones i "és molt difícil, per molt de temps que s'hi invertira, que poguera aflorar en els assajos".
Quins són els símptomes?
Els símptomes d'aquests casos de trombes apareixen entre els 3 i els 14 dies posteriors a la punxada. En qualsevol cas, el cas espanyol que ha generat l'alarma ha presentat símptomes que no són els normals, segons han puntualitzat les autoritats sanitàries.
Entre aquests símptomes hi ha el mal de cap molt intens i inusual, que no cedeix amb analgèsics, que empitjora en gitar-se, que s'acompanya d'alteracions visuals, vòmits o un altre tipus de manifestacions neurològiques o sagnies irregulars.