El bloqueig d'Hongria i Polònia als pressupostos europeus amenaça d'ajornar el fons de recuperació
S'oposen a ratificar els comptes, necessaris per a finançar les ajudes post-Covid, per por de la vigilància de Brussel·les sobre l'estat de dret.
L'arribada de les ajudes europees per a pal·liar els efectes de la pandèmia es complica pel veto d'Hongria i Polònia aquest dilluns al nou pressupost de la Unió Europea (UE) per a 2021-2027. Els comptes del pròxim exercici són especialment rellevants perquè inclouen el fons de recuperació contra la Covid-19, una partida de 750.000 milions d'euros entre subvencions directes i préstecs. La posada en marxa de les ajudes, clau per a països que han sigut molt colpejats pel virus com són Espanya i Itàlia, queda ara ajornada.
El bloqueig dels governs hongarés i polonés als pressupostos de la UE arriba en protesta pel que consideren un control excessiu des de Brussel·les sobre la qualitat de l'estat de dret en els socis comunitaris. Durant una reunió d'ambaixadors dels Vint-i-set a la capital belga, Budapest i Varsòvia han complit l'amenaça i no han avalat l'acord tancat la setmana passada pel Consell de la UE i l'Eurocambra, que necessitava unanimitat per a tirar avant. "Hongria ha vetat el pressupost [...] perquè no podem donar suport al pla en la forma actual per a vincular els criteris de l'estat de dret a les decisions pressupostàries", ha expressat en Twitter el portaveu del primer ministre hongarés.
Hongria i Polònia s'oposen al mecanisme que permetrà suspendre el desembossament de fons europeus als països que no respecten els principis de l'estat de dret. És una avaluació sense precedents realitzada des de la UE per a calibrar la salut democràtica dels socis comunitaris. A les institucions europees els preocupa la deriva de Polònia contra l'avortament i d'Hongria pels drets LGTBI. Els dos estats tenen oberts expedients de Brussel·les per aquestes vulneracions de l'estat de dret.
L'actual bloqueig podria endarrerir més allà de l'1 de gener de 2021 l'entrada en vigor no només del pressupost plurianual (dotat amb 1.074 bilions d'euros), sinó també del mateix fons de recuperació per la pandèmia perquè està vinculat al primer. Espanya és el segon país que més diners rebrà, uns 140.000 milions d'euros. Si els terminis es compleixen i la situació es desencalla, podrien arribar als estats en el segon semestre de l'any que ve.
La qüestió estarà damunt de la taula dijous, en la cimera europea sobre la pandèmia. Cal arribar a una solució perquè, si no, el fons no entraria en vigor l'1 de gener. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha dit que confia que el desbloqueig del pressupost europeu es resolga "en els pròxims dies o setmanes" perquè les ajudes arriben prompte.