Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Les bretxes de gènere no es tancaran a Espanya fins a 2055, segons l'informe ClosinGap

Eliminar les desigualtats en el mercat laboral sumaria vora 231.000 milions d'euros al PIB cada any, un 18,5%.

Evolució de l'índex ClosinGap durant el període 2015-2020. Font: Informe ClosinGap (març 2021) / Marta Galindo

El clúster empresarial ClosinGap ha presentat aquest dilluns el primer indicador que permet quantificar i seguir l'evolució anual de la igualtat de gènere a Espanya, anomenat amb el mateix nom. Aquest 2020, l'índex ClosinGap se situa en el 64,1%, entenent el 100% com la paritat total, segons ha informat l'entitat. Per tant, queda un 35,9% de bretxa per tancar. L'estudi conclou que, tenint en compte que en els últims anys l'escletxa només s'ha reduït quatre punts (el 2015 era del 60,1%), no desapareixeria per complet fins a l'any 2055 si es manté la tendència actual. És a dir, queden encara 35 anys per a aconseguir la igualtat entre dones i homes si no s'apliquen noves mesures, afirma l'informe, elaborat per la consultora PwC.

L'Índex ClosinGap mesura la paritat en cinc categories compostes per 28 variables: ocupació, educació, conciliació, digitalització i salut i benestar. D'aquestes, segons apunta l'estudi, la de conciliació és la que presenta la bretxa més gran, amb un 56% encara per tancar, però és també la dimensió que s'estreteix més ràpidament. Per contra, en salut i benestar és on la igualtat està més a prop i només falta un 15,5% per a arribar-hi.

Les dones, conclou ClosinGap, continuen assumint la major part de la faena no remunerada, principalment associada a les tasques de la llar i a la criança dels xiquets. La tendència s'ha evidenciat més que mai amb la pandèmia del coronavirus, que ha destapat la crisi de cures existent de manera sistèmica en les societats actuals. La bretxa de desigualtat en la conciliació es tradueix, segons assenyala l'estudi, en unes taxes d'inactivitat i parcialitat molt més elevades en dones que en homes.

Quant li costen, a Espanya, les bretxes de gènere?

ClosinGap xifra en quasi 231.000 milions, un 18,5% del producte interior brut (PIB) espanyol, l'impacte econòmic de les bretxes de gènere. És la quantitat que podria sumar l'economia si s'eliminaren les desigualtats entre dones i homes en el mercat laboral. Segons destaca la investigació, hi ha tres aspectes en l'ocupació que penalitzen les dones: una menor participació en el mercat de treball, menys hores treballades a causa d'una taxa més elevada de parcialitat, i la sobrerepresentació que tenen elles en els sectors econòmics menys productius. Aquesta situació provoca que les dones només contribuïsquen a un 41,5% del PIB tot i representar el 51,4% de la població en edat de treballar. Tancar les escletxes, conclou ClosinGap, permetria crear 3,2 milions d'ocupacions femenines equivalents a jornada completa, i la productivitat de les dones augmentaria de mitjana 1.301 euros.

També et pot interessar