Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Brussel·les presenta el pla de recuperació econòmica, amb discrepàncies entre els estats membres

El primer eix consisteix en un fons de 500.000 milions que es finançarà a través de l’emissió de deute comunitari.

Banderes de la UE en els exteriors de l'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

La Comissió Europea presentarà aquest dimecres la seua proposta per a establir un fons de recuperació i un nou pressupost de la Unió Europea (UE) per al període 2021-2027, amb la finalitat de rellançar l’economia després de la pandèmia, un pla que parteix amb els països dividits per les seues grans línies.

El primer eix d’aquest pla serà un nou instrument de recuperació amb 500.000 milions d’euros que es finançarà a través de l’emissió de deute per part de la CE, amb l’aval del pressupost comunitari.

El segon serà el propi marc financer a llarg termini de la Unió Europea, el volum de la qual es mantindrà al voltant del bilió d’euros per als pròxims set anys i que s’havia proposat ja abans de la pandèmia.

La major part dels diners es destinaran a assistir als països més afectats per la crisi, mentre que la resta serviran per a donar suport al sector privat i mobilitzar les seues inversions, així com per a reforçar els programes sanitaris o científics.

El pla haurà de ser aprovat per tots els estats membres i la negociació es preveu difícil per les discrepàncies que han quedat plasmades en dos propostes nacionals en els últims dies.

Mentre França i Alemanya plantegen crear el fons amb 500.000 milions d’euros, finançat amb l’emissió de deute per part de la CE, els “austers” –Holanda, Àustria, Dinamarca i Suècia– rebutgen qualsevol tipus de mutualització del deute, i demanen que totes les ajudes del fons siguen préstecs i refusen augmentar el pressupost.

Terminis del fons

La CE preveu que el fons funcione fins a final del 2022, la qual cosa satisfaria les demandes dels “austers” de limitar la seua vida a dos anys. En tot cas, perquè els diners estiguen disponibles el 2021, es necessitaria un acord dels països al juny, que siga negociat immediatament després amb l’Eurocambra.

També et pot interessar