Les cambreres de pis denuncien que la pandèmia està agreujant la precarietat laboral
Les kellys de Benidorm reclamen delimitar la càrrega laboral que implicaran les mesures d'higiene addicionals.
La pandèmia està agreujant més encara la precarietat laboral de les cambreres de pis, un sector especialment castigat fins i tot en època de prosperitat econòmica. Per a evitar que s'agreuge més encara la seua situació, Yolanda García, portaveu de les anomenades kellys de Benidorm, ha demanat aquest dilluns al Congrés que no se silencien les seues queixes.
García ha comparegut en la comissió per a la reconstrucció social i econòmica constituïda a la cambra baixa. Allí ha reclamat disposar d'equips de protecció individual per a treballar de manera segura i que es delimite la càrrega de treball que hauran d'assumir en haver de netejar més exhaustivament els espais dels hotels. "S'hauran de netejar més a fons les habitacions i això comportarà més temps", ha advertit.
La pandèmia ha deixat al descobert, en molts casos, les condicions de treball tan precàries d'aquestes professionals, especialment en el cas de moltes cambreres de pis "eventuals i externalitzades", a les quals van acomiadar "de manera improcedent" els dies previs a la declaració de l'estat d'alarma, com ha denunciat Yolanda García.
Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major per a "salvar l'ocupació" no han resultat útils per a salvaguardar els contractes de cambreres de pis, com ha assenyalat la representant de les kellys.
"Sembla que netejar ens va en l'ADN"
Així mateix, ha lamentat que el seu treball "l'exerceixen dones en situació precària" i que, a més, no es té en compte: "Moltes vegades ni si tan sols es considera un treball. Sembla que naixem amb això adquirit, que netejar ens va en l'ADN", denunciava durant la seua compareixença al Congrés.
En la intervenció, Yolanda García, ha exigit la derogació de la reforma laboral de 2013. "Només ens ha portat precarietat, abús de l'eventualitat i abaratiment del comiat", ha detallat. D'altra banda, el compliment de la Llei de prevenció de riscos laborals ha sigut una de les altres reivindicacions que ha plantejat la portaveu de les cambreres de Benidorm, perquè segons ha manifestat, moltes acaben amb molts problemes a les mans i els braços.
Malgrat les precàries condicions amb què solen treballar, Yolanda García, creu que aquesta crisi és una bona oportunitat per a abordar un canvi del model sociolaboral. "No podem ser tractades com coses, el valor afegit el proporcionen les nostres mans. No consentirem una crisi més, les estem pagant totes".