Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Càncer de mama en temps de la Covid: retards en les consultes, els tractaments i les cirurgies

S'estima que el 2020 es diagnosticaran més de 33.000 nous casos a l'estat espanyol.

Càncer de mama en temps de la Covid: retards en les consultes, els tractaments i les cirurgies

"El càncer estava abans de la Covid-19, està ara i estarà després". És un dels missatges que ha llançat la Federació Espanyola de Càncer de Mama (Fecma) en el manifest que ha publicat amb motiu de la commemoració del dia internacional de la malaltia. S'estima que el 2020 es diagnosticaran més de 33.000 nous casos a l'estat espanyol, i la taxa de supervivència serà del 90%. És a dir, cinc anys després del diagnòstic, 9 de cada 10 pacients continuaran vives.

El document de Fecma, que té el suport de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, exigeix a les autoritats que pal·lien el retard en les consultes, els tractaments i les cirurgies que ha provocat la pandèmia, i recuperar "certa normalitat" en l'atenció primària i hospitalària. Les xifres de les llistes d'espera "no eren bones abans de la pandèmia i han empitjorat en els últims mesos", asseguren.

Des de la declaració de l'estat d'alarma al març, moltes dones s'han trobat amb l'obstacle d'encarar els procediments mèdics sense companyia: han sentit por d'acudir a soles a les consultes, a les proves i als tractaments. També han detectat, afirma el manifest, "dificultats objectives" en la comunicació no presencial amb els sanitaris.

Viure el càncer "amb naturalitat"

Una de tantes dones que han rebut el diagnòstic clínic en ple confinament ha sigut la joiera i ceramista Laia Adsuara Nadeu, de 36 anys. Mentre esperava rebre el tractament de quimioteràpia a l'hospital, a la sala hi havia cartells que l'animaven a "posar-se guapa". Un missatge que considera "una xicoteta part de la pressió estètica" que reben les dones durant tota la vida.

Ella ha optat per trencar els tabús i fer visible el procés de la seua malaltia en les xarxes socials i eixir al carrer amb el cap sense monyo. Vol mostrar que "el càncer no és un camí de roses". Per a Laia Adsuara, la clau és "poder normalitzar la malaltia" i no sentir-se obligada a notar-se bé ni a rendir-se als cànons de bellesa. Reivindica viure el càncer amb naturalitat i fugir "del discurs positivista i edulcorat".

També et pot interessar