Els casos de coronavirus es descontrolen a Amèrica i la incertesa de l’inici escolar pesa sobre Europa

L’ONU recomana la reobertura de les escoles, sempre que la propagació dels contagis estiga controlada, per a evitar una “catàstrofe generacional”.

A França, cada vegada més ciutats imposen l’ús obligatori de la mascareta en espais públics. A la fotografia, vianants a París aquest 3 d’agost
A França, cada vegada més ciutats imposen l’ús obligatori de la mascareta en espais públics. A la fotografia, vianants a París aquest 3 d’agost / Christophe Petit Tesson (Efe)

Han passat ja huit mesos foscos i tot el planeta continua en situació crítica a causa de l’emergència sanitària provocada pel Sars-Cov-2. Llatinoamèrica i el Carib s’acosten als cinc milions d’infeccions, una xifra que acumula ja el país més afectat per la pandèmia, els Estats Units. La vacuna no arribarà almenys fins al 2021, i a Europa pesa la incertesa sobre què passarà després de l’inici del període escolar.

A Llatinoamèrica la xifra més significativa de contagis la té el Brasil, amb 2,7 milions de casos, seguit per Mèxic (444.000), el Perú (433.000), Xile (361.000), Colòmbia (327.000) i l’Argentina (207.000). Amb les dramàtiques xifres dels Estats Units, el continent americà encapçala la llista mundial amb 9,6 milions d’infeccions. Aquest escenari ha activat totes les alarmes del Comité d’Emergències de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), format per 18 científics i científiques de diversos països, el qual ha assegurat aquest dilluns que la pandèmia és una crisi sanitària que passa “només una vegada per segle” i que els seus efectes “es deixaran sentir en les dècades que venen”.

L’equip expert ha manifestat que “molts països que van pensar que ja havien passat el pitjor” s’estan ara enfrontant a nous brots, mentre que alguns que van resultar menys afectats en les primeres setmanes estan experimentant un notable augment de casos i morts. Un exemple és França, on cada vegada més ciutats imposen l’ús obligatori de la mascareta en espais públics oberts, com ara Lilla, Orleans, Canes o Niça. Portugal, en canvi, ha celebrat les zero morts registrades per coronavirus aquesta última jornada i els 106 nous contagis, un nou mínim en quasi tres mesos. “Sabem que en qualsevol moment aquesta tendència es pot invertir”, ha advertit el secretari d’estat de Salut, António Lacerda.

L’ONU demana reobrir escoles “quan siga possible”

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) dona prioritat a la reobertura de les escoles, sempre que tinguen controlada la transmissió local del coronavirus, i ha advertit que els tancaments prolongats plantegen el risc d’una “catàstrofe generacional”. “Vivim un moment decisiu per als xiquets i els joves de tot el món. Les decisions que els governs prenguen ara tindran un efecte durador en centenars de milions de joves, així com en les perspectives de desenvolupament dels països durant decennis”, ha assenyalat el secretari general, António Guterres, en un missatge en vídeo.

Guterres va presentar un informe elaborat per l’organització per a analitzar l’impacte del tancament dels col·legis, instituts i universitats, i oferir recomanacions als responsables polítics. Segons aquesta anàlisi, el món ja patia una “crisi de l’educació” abans de la pandèmia, amb més de 250 milions de xiquets i xiquetes en edat escolar que no estaven escolaritzats, i en què als països en desenvolupament només una quarta part dels alumnes de secundària acaben els estudis amb competències bàsiques. “Ara ens enfrontem a una catàstrofe generacional que podria malbaratar un potencial humà incalculable, minar dècades de progrés i exacerbar les desigualtats arrelades”, va avisar Guterres.

Segons dades de l'ONU, a mitjan juliol les escoles estaven tancades en més de 160 països, la qual cosa afecta més de 1.000 milions d’estudiants, i més d’un centenar de nacions encara no han anunciat dates per a la reobertura.

Per la seua abnda, la Unesco tem que 24 milions d'alumnes de tots els nivells en el món abandonen l'escolaritat a causa dels tancaments induïts per la crisi del coronavirus i demana que es mantinga la continuïtat en l'aprenentatge, sobretot per als més vulnerables. Segons aquest organisme, l'educació superior serà en termes relatius la més afectada, amb un 3,5% menys d'inscripcions, que equival a 7,9 milions d'estudiants.

També et pot interessar

stats