Alguns casos d'asma podrien protegir contra la Covid-19
Un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron ha comprovat que només un 3,2% dels pacients greus tenien asma.
Segons un estudi dut a terme per pneumòlegs de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que publica hui la revista científica ERJ Open Research, l'asma no sembla estar relacionat amb una pitjor evolució de la Covid-19 i, per contra, sí que podria protegir contra aquesta malaltia. Almenys un grup concret de pacients asmàtics, els que tenen el fenotip T2 (el que provoca, per exemple, l'asma al·lèrgica). L'estudi, que s’ha fet amb 71 pacients asmàtics ingressats a l'Hospital Vall d'Hebron per pneumònia causada per la Covid entre l'1 de març i el 30 de juny, ha comprovat que només el 3,2% dels pacients hospitalitzats amb malaltia greu tenien asma, una prevalença inferior a la de la població general, que ronda el 6%.
L'asma és una de les principals malalties respiratòries en tot el món i, atés que la SARS-CoV-2 és un patogen respiratori, el grup d'investigadors de pneumologia del Institut d'Investigació Vall d'Hebron, liderats per María Jesús Cruz i Xavier Muñoz, han volgut quantificar el risc que l'actual pandèmia de coronavirus pot representar per als pacients amb asma.
La hipòtesi de treball partia dels primers estudis publicats a la Xina, Corea i Nova York sobre la relació entre la SARS-CoV-2 i els pacients amb asma bronquial en els quals l'asma no es va identificar com un factor de risc per a desenvolupar una Covid-19 greu. A partir d'aquesta informació, els investigadors van estimar la prevalença d'asma en pacients hospitalitzats amb pneumònia severa per coronavirus, en una zona, Barcelona, on la prevalença de l'asma ronda el 6%.
L'estudi va fer una anàlisi transversal de tots els pacients ingressats en el Vall d'Hebron amb infecció per confirmada per PCR (2.226 pacients), i dels 71 pacients amb asma van recopilar dades sobre el fenotip, gravetat i tractament que seguien per a l'asma. La gravetat de la Covid-19 es va registrar en funció de les necessitats d'oxigen i de respiració artificial i les troballes de la radiografia de tòrax. Dels 71 pacients, 42 tenien el fenotip No-T2, mentre que 20 eren al·lèrgics (T2-Th2) i 9 eosinofílics (T2-ILC2).
En pacients amb fenotip No-T2 es va observar una major gravetat de la Covid-19, però l'evolució amb el tractament estàndard va ser bona en 67 (94%) pacients, mentre que quatre van morir.
Entre els pacients que rebien tractament amb corticoesteroides inhalats per a l'asma no es va observar correlació entre la dosi de corticoesteroides inhalats i la gravetat de Covid-19.
“Els nostres resultats donen suport a la idea que l'asma no sembla ser un factor de risc per a desenvolupar Covid-19, almenys en pacients hospitalitzats amb formes d'infecció més greus”, ha resumit Xavier Muñoz.
A continuació, els investigadors van veure que el 3,2% dels pacients hospitalitzats amb malaltia greu tenien asma, una prevalença inferior a la de la població general atesa en aquest hospital. “Si també tenim en compte que 54 (76%) dels 71 pacients afectats presentaven comorbiditat, que s'ha demostrat que estan directament relacionades amb l'afectació de la SARS-CoV-2, la prevalença d'asmàtics sense altres alteracions que pateixen malaltia greu es redueix a només el 0,8%”, ha assenyalat María Jesús Cruz.
Encara que alguns estudis havien apuntat que els coricosteroides inhalats que s'usen per a tractar l'asma podrien protegir de la Covid, aquest estudi “no ha trobat una relació entre la dosi de corticoesteroides inhalats i la gravetat de Covid-19, com tampoc una relació entre el nivell d'eosinòfils i la possible protecció enfront del virus, ni s'ha vist que agreuge l'asma com passa amb altres coronavirus”, ha afirmat Muñoz.
“Encara que el present estudi té limitacions inherents a causa del seu disseny, els resultats suggereixen que l'asma podria ser un factor protector enfront de la infecció de la SARS-CoV-2, especialment en pacients asmàtics amb fenotip T2, i si es reprodueixen en estudis amb un nombre més gran de pacients poden obrir una nova via d'investigació en la lluita contra la Covid”, ha conclòs el pneumòleg.