Els casos globals de coronavirus superen els 21 milions i Espanya escala fins a la desena posició

La Xina registra la primera patent d’una candidata a vacuna contra la Covid-19 que està en la tercera fase de proves.

Proves de coronavirus, aquest cap de setmana a l’Hospital de San Giovanni de Roma
Proves de coronavirus, aquest cap de setmana a l’Hospital de San Giovanni de Roma / Angelo Carconi (Efe)

Els casos globals de coronavirus han superat en les últimes hores els 21 milions, mentre que Espanya escala posicions fins a entrar en la llista fatídica dels deu països amb més nombre de contagis. Amb quasi 343.000 positius comparteix amb l’Iran aquesta posició, segons dades del recompte independent de la universitat Johns Hopkins.

Espanya havia deixat d’estar entre les deu regions més afectades el passat dotze de juliol, a causa del fort increment d’infeccions en països com Sud-àfrica, el Perú, Mèxic o Xile. Però la pujada de casos diaris en territori espanyol durant les últimes setmanes, amb xifres ja similars a les d’abril, encara que ara amb menor letalitat, ens situa de nou en aquest grup.

Els morts en tot el planeta són actualment 775.000, després que en l’última jornada s’informara de vora 10.000 nous decessos, una de les xifres diàries més altes des de l’inici de la pandèmia. També va ser relativament alt el nombre de nous contagis, 294.000, pròxim al rècord del passat primer d’agost, quan se'n van registrar 297.000. Amèrica, amb 11,4 milions de casos i 414.000 morts, es manté com la regió més afectada en la pandèmia, seguida d’Europa (3,7 milions de contagis i 213.000 morts), mentre que el sud d’Àsia ha superat aquest dimecres la barrera dels tres milions d’infeccions.

No obstant això, el continent americà s’estabilitza en la gràfica de nous contagis, mentre que la d’Europa és ascendent –sense arribar a les xifres de principis d’abril–, i en la resta de regions només Àfrica mostra una clara tendència descendent. Els Estats Units, amb 5,4 milions de casos, continua liderant la llista de països més castigats seguit del Brasil (3,2 milions), l’Índia (2,5 milions) i Rússia, que amb 917.000 contagis està ja produint de manera massiva la primera vacuna registrada contra el coronavirus, denominada Sputnik V. Els segueixen Sud-àfrica, Mèxic, el Perú, Colòmbia, Xile, l’Iran i Espanya, aquests dos últims fregant els 343.000 casos.

Dels casos actius, al voltant d’un u per cent del total, uns 64.000 romanen en estat greu o crític, una xifra que es manté estable des de fa mesos malgrat el creixement progressiu de nous casos, la qual cosa sembla indicar que la letalitat del virus és menor i els tractaments per als pacients més greus milloren en eficàcia.

La Comissió Europea demana als països de la UE que no tanquen fronteres

La Comissió Europea ha mostrat preocupació per les noves restriccions de viatge que han aplicat diversos governs europeus, i advoca per aplicar mesures com quarantenes i proves obligatòries als viatgers en lloc de tancar les fronteres de forma sistemàtica. En una carta datada el passat set d’agost a la qual s’ha tingut accés aquest diumenge, la Comissió recorda que, “donades les experiències al principi de la pandèmia”, la coordinació és crucial, i ha demanat evitar restriccions i controls “ineficaços”. Així, en lloc de la prohibició total de viatge, Brussel·les es mostra partidària que es permeta el moviment, encara que després s’obligue el viatger a fer quarantena o fer-se una prova PCR.

Quant a la base científica per a justificar aquestes mesures, Brussel·les recomana no fixar-se únicament en el nombre de casos nous en les últimes dues setmanes per cada 100.000 habitants, sinó tindre també en compte les estratègies de testatge que aplica cada país, incloent-hi el nombre de proves i la taxa de positius. L’executiu comunitari demana també que es tinga en compte la distribució regional dels casos i que, en qualsevol cas, es continue “permetent i facilitant” la mobilitat per motius professionals o familiars i per als transportistes de béns.

La Xina aprova la patent d’una vacuna encara en fase de proves

L’Oficina Estatal de Propietat Intel·lectual xinesa (SIPO, per les seues sigles en anglés) ha aprovat la patent d’una candidata a vacuna contra la Covid-19 que encara ara la tercera fase de proves. Aquesta vacuna, desenvolupada per l’Institut Científic Militar i la companyia biofarmacèutica xinesa CanSino Biologics, va començar a usar-se a la fi de juny en l’Exèrcit xinés després que l’equip d’investigació descobrira un anticòs monoclonal neutralitzador altament eficient.

Els resultats de la segona fase dels assajos clínics de la vacuna van demostrar que és segura i que indueix una resposta immune contra el coronavirus, d’acord amb un estudi publicat a la fi de juliol en la revista The Lancet. La seua seguretat i efectivitat haurà de confirmar-se en la fase tres, que es duu a terme a l’estranger, agrega la publicació.

També et pot interessar

stats