Els casos globals per coronavirus superen els 4 milions de contagis i les 280.000 morts

Itàlia, el tercer país amb més víctimes mortals a conseqüència de la pandèmia, redueix els nous contagis a nivells de març.

Una parella passeja, durant la franja horària permesa, aquest dissabte per la Marina València
Una parella passeja, durant la franja horària permesa, aquest dissabte per la Marina València / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

Els casos globals per coronavirus han deixat arrere els quatre milions de contagis i han arribat en les últimes hores als 4.102.955, mentre que la xifra de víctimes mortals frega les 283.000. Als Estats Units és on la malaltia està causant més destrosses, amb 1,3 milions de persones infectades, quasi 80.000 decessos i uns índex d’atur no vistos des de la Gran Depressió de la dècada de 1930, mentre que el Brasil escala posicions i s’acosta als països europeus més afectats.

Espanya és el segon estat amb més nombre de casos, seguit de molt prop pel Regne Unit i Itàlia, els quals han de lamentar les pitjors xifres de decessos del continent. Segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, els segueix Rússia, amb una corba de contagis quasi vertical, i França i Alemanya, amb un arc que es troba estable en l’última setmana.

Itàlia redueix els nous contagis a nivells de març

Itàlia ha registrat aquest diumenge 165 noves defuncions i 802 nous casos de contagi per coronavirus, les xifres més baixes des del mes de març. La ciutadania pensa ja en com serà l’estiu, quan podran anar a les platges i a la muntanya, encara que amb certes precaucions. Segons les últimes dades de Protecció Civil, es comptabilitzen 219.070 infeccions i 30.560 morts des que va començar l’emergència sanitària.

“Aquest estiu no seguirem als balcons i la bellesa d’Itàlia no romandrà en quarantena. Podrem anar a la mar, a les muntanyes i gaudir de les nostres ciutats”, ha assegurat Giuseppe Conte en una entrevista publicada pel diari Corriere della Sera. Tot i això, el primer ministre ha matisat que espera conéixer més dades per a observar com evoluciona la corba de contagis abans de donar indicacions clares sobre com serà enguany les vacances d’estiu al país.

Conte ha argumentat que “seria bo” que els italians passaren les vacances a Itàlia, per a poder ajudar el sector del turisme, que representa el 13% del producte interior brut (PIB) i que s’està veient durament afectat per la pandèmia.

França es prepara per a eixir del confinament malgrat les incerteses

Després de 55 dies, França ha alçat l’orde de confinament aquest dilluns. La intenció de l’executiu és rellançar l’economia, per la qual cosa es mantenen les mesures de distància social, però es permet la reobertura de la majoria dels comerços. El territori ha sigut dividit en dues classificacions, roig i verd, per a organitzar l’eixida del confinament segons la pressió sanitària i la circulació del virus.

Les quatre regions del nord-est del país, la de París inclosa, equivalen al 40% de la població i s’emporten la pitjor part de la desescalada amb més limitacions. En les zones roges, parcs i jardins romandran tancats, igual que les escoles d’ensenyament secundari, i per a utilitzar el transport públic en hores puntes caldrà un justificant. L’ús de mascaretes en el transport serà obligatori en tot el país a partir dels 11 anys, i no portar-la suposarà un risc de multa de 135 euros. Per a garantir-ne la utilització, a ciutats com Canes, on usar-la en l'espai públic ja és obligatori, els autobusos han sigut equipats amb càmeres i un sistema capaç de reconéixer quan les persones no porten mascaretes o no guarden la distància mínima d’un metre.

La ciutadania francesa podrà eixir al carrer sense declaració jurada llevat que es tracte d’un desplaçament de més de 100 quilòmetres, únicament permesos en casos de necessitat, i podran reunir-se en grups màxims de 10 persones.

També et pot interessar

stats