Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Les ciutats on més repunta el coronavirus des del final de les restriccions

Polèmica a Benidorm, l'única en risc extrem: l'Ajuntament i la patronal hotelera critiquen que les xifres d'incidència no són reals perquè no tenen en compte la població flotant

Turistes a Benidorm, aquest dimarts / À Punt NTC

Després de dues setmanes sense a penes restriccions contra la Covid-19, la Comunitat Valenciana comença a registrar els primers repunts i veu cada vegada més prop l'amenaça d'una nova onada a la tardor. La incidència acumulada encadena més de deu dies en escalada i el risc de transmissió s'aproxima al mitjà, amb 49,1 casos per cada 100.000 habitants. Les xifres confirmen un canvi en la tendència que també es trasllada a l'àmbit municipal, segons es reflecteix en el balanç per poblacions que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts amb dades del 24 d'octubre. 

Des que la Generalitat va alçar la pràctica totalitat de mesures sanitàries, el nombre de municipis en risc extrem —per damunt de 250 en incidència acumulada— s'ha triplicat, en passar de cinc (l'11 d'octubre) a setze. D'aquests, preocupa especialment Benidorm (Marina Baixa), l'única ciutat valenciana de més de 20.000 residents en aquest escenari epidemiològic desfavorable. Amb 273,95 contagis per cada 100.000 persones, la capital del turisme valencià lidera la incidència acumulada del virus en el rànquing de grans poblacions. L'indicador ha crescut 117 punts en les darreres dues setmanes perquè els positius detectats entre el veïnat s'han disparat un 75%. 

Una xifra elevada que, tot i això, des de l'Ajuntament i la patronal hotelera Hosbec insisteixen a matisar. Asseguren que la incidència actual de coronavirus en el municipi que reflecteixen els informes de Sanitat Universal no és real perquè es calcula en base a la població censada (70.450 persones, segons l'Institut Nacional d'Estadística) i no a la que s'hi allotja actualment (flotant). Lamenten per això que aquesta distorsió està perjudicant la imatge d'un enclavament que viu del turisme. La caiguda de les restriccions en el Regne Unit a finals d'estiu ha afavorit l'arribada del turisme britànic al setembre i octubre i, segons dades d'Hosbec, representen ara com ara el 22% de l'ocupació total en la població. "No estem en risc extrem ni en una situació descontrolada, ni moltíssim menys", afirma la secretària general d'Hosbec, Núria Montes. 

Preguntada per la situació a Benidorm la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha reiterat que la incidència és alta i ha recalcat que, a pesar que els repunts començaren amb l'arribada del turisme, no tots els positius detectats són britànics. Segons les xifres que ha facilitat, el 53% dels contagis que registra la xarxa sanitària són de persones procedents de l'estranger. En les últimes dues setmanes s'han quantificat 193 noves infeccions. A causa del vertiginós augment, la Conselleria ha anunciat que es farà "un seguiment" per a adoptar mesures de control en la ciutat "si fora necessari".

Entre les ciutats on la pandèmia ha repuntat amb més força destaquen també Castelló de la Plana i Onda. En ambdues la incidència acumulada a catorze dies s'ha multiplicat en comparació amb el balanç de l'11 d'octubre, fins a situar-se en risc alt amb 206 i 164 casos, respectivament. La taxa de contagis es dispara igualment al Pilar de la Foradada, on arriba a 147,67 positius, deu vegades més que la quinzena anterior. Almoradí, per contra, és l'única urbs valenciana que de moment resisteix a l'avanç del virus i no ha registrat cap contagi en les darreres dues setmanes, segons el balanç per municipis. 

El triple de poblacions en risc extrem

Després de Benidorm, entre els setze municipis en el màxim nivell d'alerta per propagació del SARS-CoV-2 preocupa també Aiora (Vall de Cofrents-Aiora), per ser la segona en volum poblacional (5.283 habitants). La incidència acumulada està a l'alça des de fa ja un mes i se situa ja en 738,22 casos, quasi el triple del llindar que marca el pas a risc extrem (250). L'Ajuntament de la població, on s'han comptabiltzat 39 contagis en els darrers catorze dies (dels quals deu des del divendres), demana responsabilitat al veïnat i que es complisquen les mesures sanitàries preventives. 

Llanera de Ranes, a la Costera, és la població amb la incidència més elevada: 1.241,64 contagis per cada 100.000 habitants. La resta de punts rojos de coronavirus en el mapa valencià són Aielo de Rugat (625), Ares del Maestrat (543,48), Morella (538,08), Cinctorres (500), les Coves de Vinromà (498,34), Castellnovo (435,73), Suera (381,68), Vilafamés (328,05), Viver (318,07), Zarra (289,02), la Romana (280,90) i Montesa (259,74). Val a dir, això sí, que cap d'aquests municipis supera els 2.000 veïns censats i només un grapat de positius és suficient per a disparar la taxa de contagis per habitant. Sols Aielo de Rugat i Morella superen la desena de contagis actius entre la població. 

la Marina Baixa la Plana Baixa la Plana Alta la Vall de Cofrents-Aiora

També et pot interessar