Com podem combatre la fatiga pandèmica?
Consells dels psicòlegs per a contrarestar l'esgotament mental derivat de les restriccions.
Després de huit mesos de convivència amb la Covid-19 i ja plenament immersos en la segona onada del virus, veus expertes alerten d'un fenomen que havia quedat en segon pla la primavera passada. L'increment progressiu de restriccions decretades en diversos països europeus per a frenar la propagació de la pandèmia estan tenint un efecte col·lateral en gran part de la societat.
Confinament, por al contagi, pèrdua d’éssers estimats, de la faena... l'impacte de l'emergència sanitària ha esgotat molts ciutadans i ciutadanes. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ho ha batejat amb el nom de "fatiga pandèmica" i calcula que afecta vora el 60% de la població europea. "A la meitat d'aquesta prolongada emergència de salut pública, que ha obligat les persones a viure amb incertesa i trastorns durant molts mesos, és d'esperar aquests nivells de fatiga", declara el director regional de l'OMS a Europa, el doctor Hans Henri Kluge.
En el document "Pandemic fatigue: Reinvigorating the public to prevent Covid-19" la màxima autoritat sanitària mundial constata el fenomen a partir dels resultats d'enquestes realitzades als països de la Unió Europea. Moltes persones, assenyala l'estudi, estan experimentant sensacions d'estrés, ansietat, apatia o depressió, fets pels quals se senten desmotivades per a seguir les recomanacions i restriccions de les autoritats sanitàries. Així, està disminuint l'esforç per a mantindre's informats i les percepcions del risc relacionades amb la Covid-19 també s'estan reduint.
"L'ansietat es dona quan el rellotge intern va més ràpid que l'extern, perquè constantment la persona està pensant en el futur", explica a À Punt Enric Valls, psicòleg especialitzat en salut. La bona notícia és que podem treballar per a canviar d'actitud i incorporar rutines saludables que ens permetran gaudir del present amb les condicions actuals derivades de la crisi sanitària. Aleshores, com combatre aquest esgotament emocional i reconnectar amb la felicitat? Aquestes són les claus que donen els experts:
- Cuidar l'organisme amb rutines saludables: alimentació saludable, una correcta higiene del son i exercici físic. És recomanable caminar mitja hora cada dia, evitar les begudes energètiques i no abusar de la cafeïna. A espai també amb el menjar ràpid, l'alcohol i el tabac.
- Fomentar el diàleg intern positiu: parlar-nos amb amor i respecte.
- Evitar la sobreinformació. És aconsellable limitar el consum de notícies relacionades amb la pandèmia. Cal trobar un equilibri per a estar actualitzat sobre la informació més recent de manera que no hi haja una sobrecàrrega mental que resulte aclaparadora.
- Reduir l'estrés. Practicar exercicis com el ioga, la lectura o els passejos per la naturalesa.
- Evitar el mòbil a l'habitació i apagar-lo.
- Crear noves tradicions i passatemps.
- Acceptar les sensacions. Cal familiaritzar-se amb les emocions que generen en l'ésser humà les situacions desafiadores. Ignorar-les no les farà desaparéixer, per la qual cosa cal posar-los nom. No podem canviar la situació global, però sí la nostra actitud per a acceptar-la amb positivisme.