Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

La Comunitat Valenciana demanarà al govern espanyol 150 militars per a fer tasques de rastreig

Ximo Puig rectifica i accepta l'oferta de Sánchez per a millorar la detecció del virus a València i l'àrea metropolitana.

La ministra de defensa, aquest dijous durant la presentació dels 2.000 militars rastrejadors / Zipi (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous que demanarà al govern espanyol 150 militars per a rastrejar els contagis de Covid-19, especialment a València i l'àrea metropolitana. Un dia després d'afirmar que a la Comunitat Valenciana no feien falta efectius de l'exèrcit per a treballar en la detecció del virus i la localització de contactes, el cap del Consell rectifica i explica que la petició es farà formalment aquest matí mateix.

La Comunitat Valenciana es converteix així en la tercera autonomia, després de Galícia i Múrcia, que respon a l'oferta realitzada per Pedro Sánchez dimarts passat, quan va anunciar que posava a la disposició de les comunitats 2.000 efectius de les forces armades per a fer tasques de rastreig. Els 150 soldats s'afegiran al miler de rastrejadors que ja havia contractat la Generalitat.

Puig ha presidit aquest dijous una reunió de treball del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), a la qual han assistit la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, per a abordar l'aplicació de les mesures de control de rebrots de coronavirus.

En una compareixença posterior, el president ha explicat que, a més d'actuar a la zona de València i l'àrea metropolitana, una part d'efectius es destinarà a aquelles zones de la Comunitat Valenciana en què hi haja brots “prou importants per a comptar amb la col·laboració de l'exèrcit”. Aquests rastrejadors de les forces armades arribaran a principis de setembre, segons ha afirmat la delegada del govern. Des de Madrid, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat, durant la presentació del dispositiu de les Forces Armades, que els efectius es traslladaran a les comunitats autònomes que els sol·liciten "el temps que siga necessari".

La ciutat de València i l'àrea metropolitana s'han convertit en l'epicentre de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i és la zona que concentra el volum més gran de casos registrats durant les últimes setmanes. Només aquest dimecres s'han detectat 14 dels 26 brots confirmats per Sanitat Universal. D'aquests, 11 són a la ciutat de València i en total sumen 45 contagis.

Situació “controlada” però “no satisfactòria”

Preguntat per l'augment exponencial de casos de Covid-19 que el territori valencià està experimentant especialment l'última setmana (només dimecres es va batre el rècord des de l'inici de la pandèmia amb 829 positius), Puig ha insistit que la situació actual està “controlada dins de les limitacions” que té la Generalitat. Ha qualificat l'escenari epidemiològic de “complex” i “no satisfactori”, però recalca que la incidència de casos a les comarques valencianes és inferior a la mitjana espanyola.

El president ha fet una crida a la calma i a la responsabilitat, i ha assenyalat que cal esperar a comprovar els efectes que estan tenint les restriccions imposades per la Conselleria de Sanitat Universal, entre les quals s'inclou el tancament de l'oci nocturn, la limitació d'horaris a l'hoteleria i la restauració fins a la una de la matinada o la prohibició de fumar al carrer, a les terrasses i a les platges si no hi ha distància de seguretat. Les mesures estaran vigents almenys fins al 8 de setembre, tot i que la Generalitat es planteja estendre-les més enllà si la situació no millora.

20.000 denúncies per no complir amb les mesures per la Covid

Puig ha fet també balanç del funcionament del règim disciplinari i sancionador aprovat pel Consell contra els incompliments de les mesures sanitàries pel coronavirus, i ha destacat que en un mes de funcionament s'han posat un total de 20.000 denúncies a través dels cossos de policia local, autonòmica i nacional. La majoria d'elles, ha puntualitzat després Calero, per no portar mascareta o incomplir la distància interpersonal de seguretat de metre i mig.

Retards en les PCR

Davant les crítiques de sindicats i molts pacients pel que fa als retards que estan patint en la realització de les PCR i la comunicació de resultats, el president valencià ha reconegut que hi ha un problema "real" a tot Espanya, no sols a la Comunitat Valenciana, i ha demanat "buscar una solució" a la manca de reactius per a dur a terme les proves diagnòstiques. En aquest sentit, ha assenyalat que la voluntat del Consell és realitzar tots els tests possibles per a donar la seguretat més gran, ja que "la detecció precoç és fonamental per a detindre la pandèmia".

Marzà es reunirà divendres amb la comunitat educativa

D'altra banda, el president ha avançat que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, mantindrà aquest divendres una reunió amb la comunitat educativa, a la qual traslladarà els acords adoptats aquest dijous en la trobada dels ministres d'Educació i Sanitat, Isabel Celaá i Salvador Illa, amb els consellers autonòmics del ram per a tractar l'inici del nou curs escolar.

València l’Horta

També et pot interessar