La Comunitat Valenciana, en risc alt amb transmissió comunitària sostinguda i de difícil control
S'ha registrat un canvi en la velocitat d'evolució, on en tan sols dues setmanes s'han incrementat els casos un 466,35%.
La situació de la pandèmia en la Comunitat Valenciana ha empitjorat de "manera significativa" en les dues últimes setmanes i es troba ja en nivell de risc alt o alerta 3, la qual cosa indica una "transmissió comunitària sostinguda del coronavirus i de difícil control amb pressió alta en el sistema sanitari".
Així s'indica en l'informe de la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental de data 6 de juliol de 2021 que publica aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat, i que motiva les noves restriccions que s'aplicaran en la Comunitat Valenciana fins al pròxim 25 de juliol.
D'aquesta manera, encara que els indicadors de capacitat assistencial se situen en risc baix, s'ha registrat un canvi en la velocitat d'evolució, on en tan sols dues setmanes s'han incrementat els casos un 466,35%.
Els indicadors d'avaluació del nivell de transmissió indiquen un nivell de circulació del virus alt amb creixement exponencial en tots ells en les dues últimes setmanes.
Així, a data 6 de juliol, la incidència acumulada a 14 dies ascendeix a 216.97 per 100.000 habitants i a 7 dies de 140.61 per 100.000 habitants enfront de 55,98 i 32,06 el 25 de juny.
La variant Delta, en expansió
Quant a la presència de noves variants 2 en la Comunitat Valenciana, la variant Alfa manté la seua tendència decreixent mentre que la variant Delta es troba en expansió i s'estima que la seua prevalença pot arribar al 50%.
A més, l'impacte de la pandèmia mostra un desplaçament als grups d’edat que encara no estan vacunats i molt especialment al grup comprés entre 15 i 29 anys que presenta una taxa de 741,1 casos per 100.000 habitants enfront de 172,3 en l'informe de 25 de juny.
Per això, tenint en compte les característiques de la major part dels casos, persones joves, la pressió assistencial per l'atenció dels casos se centra especialment en Atenció Primària. Respecte als indicadors de capacitat hospitalària, en tan sols 12 dies, s'ha passat de 106 pacients hospitalitzats a 300, fet que suposa un increment del 183%.
Esdeveniments supercontagiadors
D'aquesta manera, la majoria dels nous casos identificats estan ocorrent en població jove no vacunada associat amb l'ocurrència d'esdeveniments supercontagiadors, especialment en ambients tancats, on grups nombrosos de persones passen temps prolongats en situacions amb elevada probabilitat de no seguiment de les mesures de prevenció de la transmissió o a la celebració de reunions familiars o d'amics en l'esfera privada que suposen el 68,5% dels brots actius en l'àmbit social.
L'expansió de la pandèmia afecta a tota la Comunitat Valenciana. En aquests moments ja no hi ha cap departament de salut en nivell de nova normalitat i només dos departaments es troben en risc baix.