La Comunitat Valenciana torna a fregar el risc alt tres mesos després

L’ocupació de les UCI està a menys d’un punt i mig de fer-nos apujar al nivell alt de risc epidemiològic

Una persona rep una dosi de la vacuna contra la covid-19
Una jove rep una dosi de la vacuna contra la covid-19 / GVA

La Comunitat Valenciana torna a fregar el nivell de risc alt per la pandèmia de covid-19, un llindar que no passava des del 6 de setembre, quan baixàrem de nou a risc mitjà, després d'haver estat dos mesos –des del 9 de juliol– en risc alt. I tot això ocorre quan fa tot just dos mesos de l'última relaxació de mesures, que va entrar en vigor el 9 d'octubre.

Això sí, cal tindre en compte que recentment el Ministeri de Sanitat ha modificat els criteris per a establir els nivells de risc i ha modificat el conegut com a document semàfor ampliant els marges per a passar d'un nivell a un altre. Per això no es pot comparar la situació actual amb la de l'última vegada que es va arribar al risc alt, ja que amb els paràmetres antics haguérem passat a aquest nivell de risc ja fa un parell de setmanes.

Però, malgrat que hagen canviat les xifres que marquen en quin nivell de risc està cada indicador epidemiològic, la regla per a passar a un nivell superior continua sent la mateixa: cal que dos indicadors de transmissió i un de pressió hospitalària estiguen en aquest nivell superior.

Una situació en la qual la Comunitat Valenciana està a punt de trobar-se, ja que ja hi ha dos indicadors de transmissió en risc alt: la incidència acumulada a 14 i a 7 dies per cada 100.000 habitants. Concretament, la incidència a 14 dies és de 319,16, o siga, 19 punts per damunt dels 300 que marquen el risc alt, mentre que a 7 dies és de 169,73 contagis per cada 100.000 habitants, també 19 punts per damunt dels 150 que calen per a entrar en risc alt.

Així, només cal que algun dels indicadors de pressió hospitalària canvien de nivell perquè tornem a estar en risc alt després de tres mesos. Una cosa que podria donar-se aquest mateix dijous, perquè el percentatge d'ocupació a les unitats de cures intensives és del 13,57% i passarà a estar en risc alt en el moment en què arribe al 15%. A més, la taxa d'ocupació de les UCI durant els últims set dies és de 2,10 per cada 100.000 habitants, i també està perillosament prop del 3, que ja es considera risc alt.

Pel que fa a l'ocupació de llits hospitalaris, en general la situació és lleugerament millor, perquè el percentatge d'ocupació és 5,16% i encara està lluny d'arribar a 10 i canviar de nivell, mentre que la taxa d'ocupació a 7 dies és d'11,41, també lluny dels 30 que marquen l'arribada al nivell alt de risc.

Però, així i tot, és més que probable que aquesta setmana la cinquena onada de la covid ens faça tornar al risc alt, amb les conseqüències que això podria tindre de cara a la implantació de noves mesures restrictives i de control epidemiològic a les portes de Nadal. Uns canvis que hauria d'introduir la Generalitat perquè, si bé abans el document semàfor del Ministeri de Sanitat aplicava certes restriccions en funció del nivell de risc, la nova versió actua només com un marc de referència per orientar les comunitats autònomes a prendre les decisions pertinents.

També et pot interessar

stats