El confinament ha evitat unes 450.000 morts a Espanya, segons ‘Nature’
L'estudi, elaborat per l'Imperial College London, xifra en més de tres milions les vides que les mesures d'aïllament han salvat a tot Europa.
Els confinaments a gran escala i “altres mesures no farmacològiques” han contribuït a reduir amb èxit la transmissió del coronavirus i a controlar l'expansió de la pandèmia en onze països d'Europa, evitant vora 3,1 milions de morts, segons revela un estudi que ha publicat aquest dilluns la revista Nature. A Espanya es calcula que la xifra se situa entorn de les 450.000.
La investigació, desenvolupada per l'Imperial College London (el Regne Unit), efectua estimacions sobre la reducció de la transmissió del virus a partir d'una comparació de dades d'onze països europeus, entre els quals Espanya, arreplegats fins a principis de maig.
Entre els dies 2 i 29 del passat mes de març, recorden els autors de l'informe, els països europeus començaren a adoptar “mesures no farmacològiques” (NPI, per les sigles en anglés), com ara el tancament d'escoles i confinaments, per a frenar la propagació de la Covid-19. Sostenen que eixes mesures tenen un impacte social i econòmic i, per tant, és important avaluar-ne l'eficàcia per a determinar quines vies d'acció hauran de seguir-se en el futur per a mantindre el control de la pandèmia.
La investigació reconeix que les xifres de defuncions poden procedir d'informes incorrectes, però consideren que són més fiables que les de casos i que poden ser més útils per a estimar la proporció dels que no s'han comunicat. Per això, recorren a les dades de defuncions per a detectar fins al passat 4 de maig canvis en l'evolució de la pandèmia com a resultat de l'aplicació de les NPI.
Les estimacions sostenen que, fins la data que comprén l'estudi, entre 12 i 15 milions de persones en els onze països analitzats estigueren infectades per la SARS-CoV-2, entre el 3,2% i el 4% de la població. Tot i això, detecten oscil·lacions significatives entre diferents països: la taxa més alta la registra Bèlgica (amb el 8% de la població infectada), seguida per Espanya (amb el 5,5%, uns 2,3 milions de persones afectades); mentre que la més baixa és la d’Alemanya (amb el 0,85%).