El Congrés acull la votació més incerta de les pròrrogues de l'estat d'alarma
Pedro Sánchez es garanteix el suport de Ciutadans però Esquerra Republicana i Compromís s’inclinen pel "no" davant la falta d’acord.
El Congrés acollirà aquest dimecres una sessió en la qual el govern espanyol tractarà d’aconseguir el suport necessari per a tirar avant la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma que, tot i que inicialment anava a ser d’un mes, sembla que finalment, si prospera, serà de 15 dies, fins al 7 de juny.
Aquesta reducció ha sigut una de les exigències de Ciutadans per a votar a favor de la pròrroga. El debat d’aquest dimecres ha estat precedit de negociacions intenses de l’executiu amb la resta de grups parlamentaris per a aconseguir un suport que no està del tot garantit.
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va assegurar ahir dimarts que el decret que es debat al Congrés conté el "consens" de les principals demandes que han formulat les forces polítiques disposades a negociar, entre les quals no estan, segons va subratllar, ni el PP ni Vox.
A canvi del suport de Ciutadans, el govern de Sánchez s'ha compromés a analitzar les mesures que permeten una eixida ordenada de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia sense aplicar aquest instrument. Entre aquests aspectes hi ha l’agilització dels pagaments de les prestacions per ERTO o desocupació als qui encara no els cobren, augmentar el termini per al pagament d'impostos sense interessos de demora o habilitar el mes de juliol perquè el Congrés continue funcionant.
"L'última paraula sempre la tenen els grups polítics fins a l'últim minut", va dir la portaveu del govern, María Jesús Montero, que va assegurar que el diàleg amb els partits que van donar suport a la investidura continuava sent "fluid".
Votació ajustada
Lluny ha quedat l’acord amb Esquerra Republicana. "Estem disposats a parlar i negociar, però el que és evident és que el PSOE ha triat, i ha triat la dreta de Ciutadans. Ens aboca a votar no", ha afirmat Roger Torrent, el president del Parlament Català, segons ha publicat la formació catalana en Twitter. El grup parlamentari demanava que la desescalada la gestione el ministre de Sanitat de "comú acord" amb els presidents autonòmics, i que es modifique la llei de salut pública per a evitar aplicar "indiscriminadament" l'estat d'alarma. Però més allà de la crisi sanitària, demanaven que es posara una data a la taula de negociació com a condició per al "sí". "Esquerra Republicana ha fet arribar unes condicions clares i públiques des del primer moment, però el govern ha mostrat quines són les seues preferències i quin és el seu model", afirmaven després de fer-se públic el pacte amb Ciutadans.
Compromís, per la seua banda, tampoc donarà suport a la nova pròrroga de l'estat d'alarma. Inicialment es plantejava l’abstenció, però la formació ha decidit que el seu diputat, Joan Baldoví, canvie el sentit del vot després de la picabaralla amb la ministra d'Hisenda. "No podem donar suport a un repartiment de fons que perpetua la injustícia i el maltractament al poble valencià. Per això, Compromís rebutjarà la proposta del govern espanyol", ha explicat aquest matí en el seu compte de Twitter.
El vot del PNB encara és una incògnita després que el president del partit, Andoni Ortuzar, afirmara ahir dimarts que no hi havia una posició decidida. Tot indica que la votació deixarà un resultat ajustat i, amb la informació de què es disposa fins al moment, es donaran 168 vots a favor, 167 en contra i 3 abstencions.