El Congrés aprova mesures econòmiques inèdites per a mitigar l'impacte de la Covid-19
La cambra baixa convalidarà els decrets llei aprovats pel Consell de Ministres per a donar suport a empreses, autònoms i treballadors.
El ple de Congrés convalida aquest dimecres els decrets llei aprovats pel govern espanyol que preveuen mesures econòmiques inèdites en la història de la democràcia per a ajudar empreses, treballadors i ciutadans a afrontar l'emergència econòmica i social originada per la crisi de la Covid-19.
La mobilització de recursos per valor de 200.000 milions d'euros (el 20% del PIB), la suspensió dels desnonaments i les moratòries en el pagament de les hipoteques o l'agilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i una prestació extraordinària per als autònoms que cessen l'activitat o tinguen pèrdues severes són algunes d'aquestes mesures.
Altres iniciatives van dirigides a sectors molt afectats com el turisme, amb una línia de finançament de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) de 400 milions d'euros o l'ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que s’acorden entre febrer i juny vinculats al turisme.
També els ajornaments de deutes tributaris amb l'administració o la prohibició de tallar els subministraments d'electricitat, aigua i gas als consumidors vulnerables formen part d'aquests primers paquets de mesures econòmiques vinculades a l'estat d'alarma. També se’n convalidarà la pròrroga fins a l’11 d'abril.
Derogació de l'acomiadament per baixes mèdiques i ajudes al camp
El ple de Congrés començarà a les 15:00 hores i es preveu llarg. A banda dels decrets llei pel coronavirus, es debatrà la convalidació del decret llei que deroga l'acomiadament objectiu per faltes d'assistència a la faena, fins i tot mèdiques, que estableix l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors des de la reforma laboral del Partit Popular. Aquest va ser un dels últims decrets aprovats pel Consell de Ministres abans de la crisi del coronavirus i estava a punt d’esgotar el termini constitucional de 30 dies per a la seua ratificació o derogació pel Congrés.
Així mateix el pel votarà el decret llei de mesures urgents per a pal·liar la caiguda sostinguda de preus percebuts pels agricultors, que ha conduït a una situació de crisi sense precedents del sector agrari.