Comença la desescalada: final del toc de queda i reobertura de l'oci nocturn
El nou paquet de restriccions estarà vigent almenys fins al 27 de setembre
La Comunitat Valenciana s'acomiada a partir d'aquest dimarts del toc de queda nocturn i la limitació a deu persones com a màxim en les reunions socials després de huit setmanes en vigor. Així ho va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha comparegut en roda de premsa per a comunicar el nou marc de restriccions sanitàries després de la reunió de la mesa interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19.
"Iniciem la reobertura de la Comunitat Valenciana des de la màxima responsabilitat. Una reobertura segura, progressiva i gradual cap a la normalitat millorada" que culminarà el pròxim 9 d'octubre, ha apuntat el cap del Consell. El paquet de restriccions que estarà vigent des d'aquest dimarts fins al 27 de setembre, quan tornarà a revisar-se, obri una nova etapa en la pandèmia que arriba just després de tancar el capítol de les Falles. Puig ha assegurat que aquest avanç ha sigut possible gràcies a l'efectivitat de les restriccions, la vacunació i la responsabilitat ciutadana, que "una vegada més ha aconseguit una millora decisiva en la situació sanitària en l'últim mes i mig".
Les novetats es resumeixen fonamentalment en sis eixos, que ha desgranat Puig. Primer, desapareix la limitació a la mobilitat de la ciutadania entre la una de la matinada i les sis del matí a tota la Comunitat Valenciana, una de les mesures més dures que el Consell va decretar el passat 12 de juliol en els municipis amb pitjor situació epidemiològica per a fer front a la quarta onada de la pandèmia —cinquena a Espanya—. Des del 16 d'agost hi havia 68 municipis on la restricció estava vigent, però un total de quinze han encadenat fins a 57 dies amb l'obligació de tornar a casa a la una. Són Alboraia, Benaguasil, Benetússer, Benicàssim, Bunyol, Gandia, l'Eliana, Mislata, Picassent, Requena, Riba-roja de Túria, Sant Vicent del Raspeig, València, Vilamarxant i Xirivella. A partir d'aquesta mitjanit, es podrà circular lliurement pel carrer.
També decau a partir de dimarts la restricció a un màxim de deu persones en les reunions socials en el conjunt del territori. Des que s'implantaren, tant aquesta mesura com el toc de queda nocturn han requerit aval judicial perquè limiten drets fonamentals de la ciutadania. En aquesta ocasió, la millora dels indicadors de la pandèmia ha portat el govern valencià a no sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que les prorrogue en cap població.
En tercer lloc, s'augmenta de sis a huit el nombre màxim de persones que podran seure en una taula en l'interior dels establiments de restauració. En exteriors, la xifra límit es manté en deu, com fins ara. Més allà d'aquesta primera flexibilització, la restauració haurà de seguir amb la resta de restriccions que havia de complir fins ara, entre d'altres el tancament a les 0:30 de la nit o un aforament màxim del 50% en locals tancats. En les terrasses, l'ocupació podrà ser del 100%.
La Generalitat autoritza, en quart lloc, la reobertura de l'oci nocturn, que podrà reprendre l'activitat després de setmanes de tancament amb un 50% d'aforaments en interiors. Tot i això, els locals hauran d'abaixar la persiana a les tres de la matinada, estarà prohibit el ball i la barra només podrà utilitzar-se per a retirar consumicions. L'última no es podrà servir més allà de les 2:30 hores.
Pel que fa als esdeveniments, s'incrementa l'aforament a un màxim de 1.500 persones en interiors i 3.000 en exteriors. Finalment, també hi ha novetats en els aforaments en els esdeveniments esportius: s'amplia la presència de públic al 60% en els estadis a l'aire lliure, fins a un màxim de 20.000 espectadors, i al 40% en pavellons, fins a un màxim de 4.000.
Segona fase de la reobertura, a partir del 27 de setembre
Aquesta primera flexibilització en les restriccions sanitàries dona el tir d'eixida a la desescalada de la quarta onada. La Comunitat Valenciana arriba amb una millora epidemiològica que es reflecteix en la tendència descendent de tots els indicadors assistencials i de transmissió del virus. "La incidència acumulada és tres voltes inferior que ara fa un mes i la xifra de persones hospitalitzades amb Covid-19 s'ha reduït a la meitat", ha enumerat el president. El territori està, de fet, a un pas d'entrar en un escenari de risc mitjà per propagació de Covid-19 —que comporta una incidència acumulada inferior a 150 casos per cada 100.000 habitants, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat— i és una de les autonomies que presenta millors registres de l'Estat, només per darrere d'Astúries i les Illes Canàries.
Inicialment, aquesta reobertura tindrà una primera fase de tres setmanes i podria començar la segona a partir del 27 de setembre, sempre que l'evolució de la pandèmia siga favorable, ha remarcat Puig. Veus expertes han alertat que no s'ha d'abaixar la guàrdia l setembre perquè, més allà de l'efecte que puguen tindre les Falles en els contagis, a les acaballes de l'estiu es produeix un increment de la mobilitat amb la tornada a la faena i a l'escola que podria provocar alguns repunts.
Si la situació continua sota control, en la segona etapa de la reobertura a finals de setembre la Comunitat Valenciana estaria en disposició d'ampliar horaris i aforaments en totes les activitats que encara tenen algun tipus de restricció, ha avançat Puig. Aquesta fase culminaria dues setmanes després, el 9 d'octubre. Aquesta simbòlica data és la que s'ha marcat el govern valencià per a arribar al 90% de població diana —major de 12 anys, susceptible de rebre alguna de les vacunes autoritzades— amb la pauta completa d'immunització: "Aleshores haurem arribat a la màxima protecció possible a la Comunitat Valenciana", ha manifestat el cap del Consell.
El bon comportament de la pandèmia s'explica també en part per l'avanç de la vacunació contra la Covid-19. Amb més de 3,6 milions de persones que tenen pauta completa (quasi el 81% de la població diana i vora el 72% de la general), Puig ha posat la Comunitat Valenciana com a referent a escala mundial. Tot i el bon ritme, el responsable autonòmic ha recordat que cal "ser ambiciosos" i "no conformar-se", i ha fet per això una crida a la població que falta per rebre l'antigen. Són unes 400.000 persones, segons els últims càlculs de la Conselleria de Sanitat: "Per favor, vacuneu-vos. La societat valenciana ho necessita", ha demanat.