Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El Consell recorrerà contra la condemna a indemnitzar el personal mèdic per desprotecció davant la covid-19

Un jutjat d'Alacant dona la raó al sindicat CESM-CV i fixa quanties d'entre 5.000 i 49.000 euros de què podrien beneficiar-se un miler de sanitaris

El personal sanitari atén un pacient amb coronavirus ingressat a l'UCI / À Punt NTC

La Generalitat presentarà un recurs de suplicació contra la sentència d'un jutjat d'Alacant que condemna la Conselleria de Sanitat Universal a indemnitzar el personal mèdic per haver-lo deixat sense material de protecció davant la covid-19 en la primera onada de la pandèmia, entre març i maig de 2020. Ho han confirmat fonts sanitàries aquest dimecres. La resolució, que va fer-se pública el dia anterior, fixa un ventall de compensacions d'entre 5.000 i 49.000 euros en funció del grau de desprotecció.

En la resolució, el jutjat social número 5 d'Alacant dona la raó al Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) i assenyala que Sanitat té "l'obligació", en aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals, d'"adoptar mesures i mitjans de protecció tant col·lectius com individuals". I afig que l'incompliment de les mesures de prevenció individual ha significat un risc greu per a la seguretat i la salut de tots els treballadors sanitaris, especialment per al personal facultatiu, "per l'exposició directa al risc de contagi que ha significat".

Per tot açò, el jutjat entén que la Conselleria de Sanitat Universal va infringir l'obligació de prendre mesures "des del coneixement que es tenia de l'existència d'una pandèmia de covid-19 i, especialment, des de la declaració de l'estat d'alarma" que va establir el reial decret del 14 de març de 2020.

D'acord amb la resolució, durant els mesos de març, abril i maig de 2020, el personal sanitari dels centres mèdics d'Alacant, entre els quals es trobaven els 154 treballadors demandants en aquest tribunal, només va disposar d'una mascareta per setmana per a la prestació dels serveis, ja que les que es disposaven estaven guardades amb clau per part dels responsables de cada centre. "Es van veure en la necessitat de reutilitzar bates d'un sol ús" i no se'ls va facilitar capells sanitaris, ja que es va estimar que no eren necessaris, igual que les pantalles. A partir del mes de juny de 2020, continua el text, va ser quan van començar a tindre més proveïment.

La resolució indica que els facultatius sanitaris "tenen dret a ser indemnitzats pels danys i perjuís personals i morals", i per això estableix diferents indemnitzacions. Així, estableix 5.000 euros per a cadascun dels treballadors i treballadores que van ser forçats a desenvolupar la faena sense elements de protecció adequats; de 15.000 euros per a qui va ser objecte d'aïllament per contacte amb afectats de covid-19; de 35.000 euros per a cada empleat que es va contagiar, però no va requerir ingrés hospitalari; i, finalment, de 49.180 euros per a cadascun dels infectats de covid-19 que van ser hospitalitzats.

El veredicte del jutjat d'Alacant és el resultat de la primera de les cinc denúncies que el sindicat CESM-CV ha interposat contra Sanitat en tot el territori. S'espera que d'ací a poc de temps dicten sentència quatre jutjats més, d'Elx, Benidorm, València i Castelló de la Plana, on també hi ha procediments oberts. En total, més de mil metges i metgesses afiliats a l'entitat figuren com a codemandants en les cinc denúncies i es podrien beneficiar de les indemnitzacions.

També et pot interessar