El coronavirus es dispara a la Safor i multiplica la incidència a les ciutats valencianes
Tavernes de la Valldigna, Benidorm, Oliva, Gandia, Torreblanca, o Benaguasil, entre els municipis on més creixen els contagis des de divendres
La incidència de coronavirus no ha deixat d'escalar a la Comunitat Valenciana des de mitjan octubre i el ritme de contagi s'accelera amb el pas de les setmanes. L'última actualització de dades per municipis de la Conselleria de Sanitat Universal evidencia una concentració de casos preocupant a la comarca de la Safor i que el repunt s'ha estés a la majoria de ciutats, on la incidència entre la població es multiplica respecte dels registres que tenien en la quinzena anterior.
Des de divendres, la incidència acumulada —proporció de positius per cada 100.000 habitants— ha crescut en una de cada tres poblacions valencianes. N'hi ha 71 que superen els 250 casos i estan en risc extrem per propagació de Covid-19, bona part ubicades en comarques del nord i la part sud del golf de València.
En els darrers dies la situació epidemiològica s'ha descontrolat, sobretot a la Safor, amb dotze dels trenta-un municipis que la integren en el màxim nivell d'alerta per transmissió del virus. En més de la meitat, la incidència està per damunt de 150. L'explosió més alarmant de casos es dona a Tavernes de la Valldigna (vora 17.000 habitants) on s'han notificat 128 positius en dues setmanes i la incidència s'ha disparat més de 250 punts des de divendres, fins a arribar a 741,86. A Gandia i Oliva, les dues ciutats més poblades, l'indicador creix també exponencialment durant les últimes dues setmanes: en el primer cas es quintuplica (de 51,45 a 259,9); en el segon, es multiplica per més de dos (de 138,76 a 356,8). L'augment exponencial de contagis es replica en altres localitats de la comarca, com ara Potries, Palma de Gandia o Beniarjó.
Més enllà de la Safor, la Covid-19 segueix l'avanç també per punts de la Marina Baixa, la Plana Alta, l'Alcalatén, l'Alt Millars o l'Alt Palància que han estat sota el focus en les últimes setmanes per les altes incidències registrades. És el cas de Benidorm, que encadena més d'un mes en risc extrem i en a penes quatre dies la taxa ha escalat cent punts (435,77). Es dona la circumstància que dijous va celebrar-se la Fancy Dress Party, una popular festa per a la qual arribaren milers de turistes britànics i que va congregar multituds de persones en els carrers sense mascareta ni distància social.
Altres poblacions mitjanes del mapa valencià amb evolució preocupant pels elevats registres són Torreblanca (914,96), l'Alcúdia (719,29), Aiora (719,29), Sogorb (626,58). També Benaguasil, de més d'11.000 habitants, que pràcticament triplica la incidència acumulada que tenia fa dues setmanes: ha passat de 168,8 contagis per cada 100.000 habitants a 470,86.
Creixement sostingut en les ciutats
El repunt per la nova onada de coronavirus s'ha fet evident també a les grans ciutats. Set de les 65 que tenen més de 20.000 habitants (segons el cens actualitzat de l'Institut Nacional d'Estadística) estan en risc extrem amb els criteris actuals del semàfor. Són, a banda de Benidorm, Oliva i Gandia, Almassora, Castelló de la Plana, la Vila Joiosa i Manises.
En les darreres dues setmanes els contagis han crescut de manera sostinguda. En vora una quarantena d'urbs la incidència es multiplica respecte a la taxa que tenien en la quinzena anterior. A Villena, tot i que no és de les que presenten xifres més elevades (184,45), la incidència s'ha multiplicat per huit (+688%). A Novelda, per sis (té 54,39 i partia de 7,77 el passat 8 de novembre, un augment del 600%). Mutxamel, Mislata, Petrer, Carcaixent o Elda també experimenten un creixement per damunt del 400%.
A València, Alacant i Elx la incidència acumulada s'ha duplicat. A Castelló de la Plana, l’única de les tres capitals de província en risc extrem, el ritme de contagis dels últims dies és menor perquè acumula diverses setmanes amb xifres d'incidència prou elevades.
Sols l'Alfàs del Pi, Altea, el Pilar de la Foradada, Requena, Almoradí i Xàtiva han aconseguit reduir els contagis i tenen xifres d'incidència més baixes que en la quinzena anterior.
La vacunació contra la Covid-19 ha canviat radicalment l'escenari per a aquest hivern. A diferència del que va passar en l'onada del passat Nadal, més del 85% de la població diana està immunitzada a la Comunitat Valenciana. Per això, els paràmetres que s'utilitzen per a avaluar el risc s'han d'adaptar a la nova realitat. Veus expertes assenyalen que cal posar el focus en l'evolució de la pressió assistencial i en les xifres de morts, i no tant, o sols, en les de contagis. Amb aquest propòsit s'ha elaborat, precisament, el nou model de semàfor Covid que ha d'aprovar el Ministeri de Sanitat